Průvod začal v kulturním a vzdělávacím prostoru Kampus Hybernská, který také hostí rychlokurzy irštiny, čtení irské literatury a koncert kapely Conamara Chaos. Průvod vedli dudáci, bubeníci a několik lidí s maskami na chůdách.

Průvod pokračoval k dolní části Václavského náměstí, kde se také představily čtyři stepařky. Lidé se pak za zvuků tradiční irské hudby vydali na Staroměstské náměstí a posléze zpět ke Kampusu. Toto místo nebylo vybráno náhodou, neboť latinský název Irska je Hibernia. Slavnostní pochod trval hodinu.

Masky mělo jen několik účastníků průvodu, mnoho lidí ale mělo na kůži namalován trojlístek jetele, případně jej měli připevněný na oděv. Podle legendy dal tomuto symbolu země vzniknout právě svatý Patrik, údajně na něm vysvětloval princip svaté Trojice.

V Praze oslavy začaly v sobotu na smíchovské náplavce, kde mohli lidé ochutnat tradiční i méně známé irské speciality. V holešovické tržnici vystoupili irští komici a několik hudebních skupin. Večer byl symbolicky v zelené barvě nasvícen Tančící dům.

Fotogalerie
11 fotografií