Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Astrofyzik Grygar odmítl vládní cenu

Jiří Grygar
Jiří Grygar  (Autor: Wikipedia.org a Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
16. listopadu 2009
13:55

Astrofyzik Jiří Grygar odmítl ocenění Česká hlava od vládní rady pro výzkum a vývoj, která ho chtěla vyznamenat za mimořádné vědecké výsledky a popularizaci vědy!

Grygar jako dlouholetý pracovník Akademie věd nesouhlasí se změnami financování vědy, které rada prosadila. Myslí si, že to může ohrozit samotnou existenci Akademie věd.

"Nedokážu to pochopit, protože se domnívám, že Akademie patří dlouhodobě k nejproduktivnějším složkám českého vědeckého výzkumu," řekl Grygar.

Celkem bylo v osmém ročníku soutěže oceněno sedm špičkových českých badatelů.

Mezi oceněnými je například imunogenetik Jan Klein. Ten patří k nejcitovanějším českým vědcům, v současnosti působí jako profesor na Pensylvánské univerzitě v USA.

Studentské ceny pak putovaly k Jiřímu Šedému, který zkoumal léčbu poranění míchy pomocí kmenových buněk, a k Milanu Hanušovi, který vytvořil počítačový model pochodů v jaderném reaktoru.

Národní cenu vlády obdržel za celoživotní přínos onkolog Josef Koutecký. Mezi dalšími oceněnými je třeba i firma C.C. Novasoft, která vyvinula systém na převod mluvené řeči do psaného textu. Ocenění Česká hlava má být českou obdobou Nobelových cen.

Laureáti si mezi sebou rozdělili peněžité výhry v celkové hodnotě 2,4 milionu korun.

Český statistický úřad uvádí, že zatímco v roce 2006 daly státy EU na vědu průměrně 432 euro (11.000 korun) v přepočtu na obyvatele, Česko přispělo na vědu v přepočtu na hlavu jen 171 euro (4400 korun).

Kromě podfinancování se pak věda potýká i se stárnutím badatelů. V některých zemích EU je více než 40 procent vědců ve věkové kategorii 45 až 64 let, v Česku je prý situace ještě horší. "

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi