Ryby
Autor: CNC

9. březen <<< 10. březen >>> 11. březen

Lidé narození 10. března jsou Ryby.  


Svátek slaví Viktorie

  • Mužský protějšek: Viktor
  • Nejpoužívanější domácí podoby: Viktorka, Viky, Vikča, Vikina, Vikuška
  • Původ: Jméno Viktorie je latinského původu. Latinské slovo „victoria“ znamená „vítězství“. Význam jména je tedy „vítězka“ či „vítězná“. 
  • Povaha: Viktorie jsou v mládí rebelky. Neuznávají žádné autority a celkově se těžko přizpůsobují. Jsou chytré, vynalézavé a materiálně založené. Rodinu zakládají až v pozdějším věku. 
  • Koho takto pojmenovat: Jméno se hodí zejména pro ženy narozené ve znamení Panny, Kozoroha, BeranaBýka

Vyberte si podle data vhodné jméno pro své miminko >  


Evropský den památky obětem terorismu

Evropský den památky obětem terorismu je věnován všem obětem teroristických útoků, včetně jejich příbuzných a přátel.

Evropský parlament jej stanovil na 11. března proto, že v tento den v roce 2004 došlo v Madridu k bombovým útokům na příměstské vlaky. Zabito bylo tehdy 191 lidí a téměř dva tisíce jich bylo zraněno. V EU vznikly úvahy o vyhlášení dne památky již po událostech 11. září v New Yorku.

1948: Smrt Jana Masaryka

Syn prvního československého prezidenta Jan Garrigue Masaryk byl poválečným ministrem zahraničí, osobním tajemníkem ministra zahraničních věcí ČSR Edvarda Beneše a velmi uznávaným diplomatem. V letech 1925 až 1938 byl velvyslancem v Londýně, kde po okupaci Sudet na svou funkci rezignoval. V roce 1940 ho Beneš už jako prezident pověřil funkcí ministra zahraničí, ve které pokračoval i pod vedením Klementa Gottwalda. 

Roku 1948 po únorovém komunistickém státním převratu odmítl jako demokratický ministr z vlády spolu s ostatními nekomunistickými členy odstoupit a stále více ho pobuřovaly mocenské ambice Sovětského svazu. Masarykův citát po návratu z Moskvy v červenci 1947 mluví za vše: „Do Moskvy jsem jel jako československý ministr a vrátil jsem se jako Stalinův pacholek.“ Jan Masaryk se stal pro stranu a vládu nepohodlný a to pravděpodobně bylo příčinou jeho smrti. 

10. března 1948 byl nalezen mrtvý před domem, kde žil. Jednalo se o pád z okna. Dosud není zcela zřejmé, zda šlo o sebevraždu, vraždu nebo jen nešťastnou náhodu –⁠ kdy se po římse snažil utéct ze svého služebního bytu před komunistickými agenty.

Dodnes se vedou o okolnostech jeho vraždy domněnky a tento případ se několikrát znova otvíral, avšak pokaždé se kriminalisté přiklonili spíše k verdiktu vraždy. Masarykova smrt je každopádně historiky vnímána jako definitivní tečka za demokracií v naší zemi na dlouhá léta.

Kdo se narodil 10. března

Svět

  • 1958 – Sharon Stone, americká herečka, modelka a producentka
  • 1984 – Olivia Wild, americká herečka a modelka
  • 1992 – Emily Osment, americká herečka a zpěvačka
  • 1997 – Belinda Bencic, švýcarská tenistka