Když se před patnácti lety manželům Lence a Petrovi Šauerovým narodilo miminko, zdálo se v první chvíli, že z něj vyroste zdravý kluk. „Po porodu byla všechna vyšetření v pořádku, jenže dodnes je záhadou, co se do druhého dne přihodilo,“ řekla Blesku Petrova maminka.

Takhle Petra polohují s Brigitte jednou za dva týdny
Autor: Martin Pekárek

Poškozený mozek

Druhý den měl zvýšený tzv. svalový tonus a podle následné magnetické rezonance lékaři zjistili, že má poškozený mozek. Jak hodně to je, to však neuměl nikdo říct. „Pořád jsme ho pozorovali a on se na začátku vyvíjel dobře. Třeba se i plazil. Jenže časem se přidávaly problémy a jeho vývoj se zastavil,“ říká paní Šauerová (43).

Uvolňuje svaly

I když má chlapec tělesné i mentální postižení, kvalitu jeho života zlepšuje fenka Brigitte, kterou k němu vodí dvakrát do měsíce dobrovolnice ze spolku Hafík. Petr absolvuje tzv. canisterapii, konkrétně techniku polohování. „Pejsek má vyšší tělesnou teplotu nežli člověk. A když se od něj Péťa nahřeje, tak lépe uvolní svaly a zlepší se i dýchání,“ vysvětluje maminka. Výsledek je prý znát. „Péťa měl výkyvy nálad. Bojoval sám se sebou a prožíval strachy. Pejsek mu vrátil klid,“ chválí zajímavou metodu.

Vyvolaný porod, pak akutní císař

Co se chlapci po porodu stalo, se přesně neví. Jeho maminka to přičítá komplikacím při porodu. „Nechtělo se mu na svět, a tak mi lékaři porod vyvolávali, protože se prý báli přidušení. Porod ale nakonec skončil akutním císařským řezem,“ vzpomíná maminka. 

Dokáže si trochu hrát

Stav chlapce je prý trvalý a vyžaduje nepřetržitou péči. „Otočí se maximálně z boku na bok. Krmíme ho a je plně inkontinentní na plenách. Dokáže si maximálně trochu hrát, ale pořád ho musíme s manželem podněcovat k nějakým činnostem,“ popisuje maminka s tím, že spolu komunikují neverbálně. „Sice nemluví, ale poznáme, když je naštvaný, nebo nespokojený,“ vysvětluje.

Vycítí blížící se záchvat

Polohování s Brigitte trvá obvykle tři čtvrtě hodiny, maximálně hodinu. „Je to i maximum pro pejska,“ říká paní Šauerová. Podle ní pes umí vycítit i blížící se epileptický záchvat, kterými chlapec začal trpět na začátku puberty. „Poznali jsme to na zvláštním chování pejska a večer měl pak Péťa záchvat,“ říká maminka.

Učí smyslovou výchovu

Petra vozí rodiče do speciální školy. „Dělají s ním smyslovou výchovu. Jde o hmat, sluch, zrak. Zkouší uchopit různé předměty a snaží se je vnímat,“ popisuje maminka s tím, že mezi předměty patří i hudební výchova nebo sociální režim. Některým dětem docházka pomáhá. „Vzpomínám, že jeden spolužák byl dost uzavřený. Dnes ale lítá s dětmi a řekne i jednoduchá slova.“

Fenka Brigitte
Autor: Martin Pekárek

Chcete pomoci?

Organizace nemá zaměstnance a funguje jen díky dobrovolníkům. Na roční provoz potřebuje přes půl milionu korun. Přispět jim můžete i vy, když jakýkoliv příspěvek pošlete na číslo účtu 288610149/0300

Kontakt: Název organizace: Výcvikové canisterapeutické sdružení Hafík, z. s.

Adresa: Domanín 150, 379 01 Třeboň IČ: 265 15 598

Telefon: 777 153 845 E-mail: ludmila.cimlova@canisterapie.org, jaroslava.bickova@canisterapie.org

Web: www.canisterapie.org

 

Fotogalerie
4 fotografie