Tato tragédie se stala Sabině v roce 2015. Škola, kterou studovala, ji zařídila letní hotelovou praxi na řeckém ostrově Rhodos. „Strčila jsem ruce do mandlu. Měla jsem rozdrcené prsty, a navíc jsem utrpěla popáleniny čtvrtého stupně,“ popisuje mladá žena. Sabina měla štěstí v neštěstí, že v prádelně nebyla sama. „Mandl mě skřípnul. Byla tam ale jedna paní, která stroj zastavila. Přivolala pomoc a ruku mi museli z mandlu vypáčit. K ní jsem měla přiškvařený ručník,“ líčí žena ty strašné okamžiky.

Do nemocnice ji odvezl jeden ze zaměstnanců. Dostala kapačky na utlumení bolesti, na ruku sádru a po pár dnech ji ze špitálu propustili a jela domů. „Nešlo o žádný převoz. Sama jsem musela letadlem, a pak ještě autobusem z Prahy do Brna,“ vypráví mladá žena.

Osudná sádra

Po příjezdu na popáleninové centrum se lékaři zděsili. „Ta sádra na popálenině neměla co dělat! Pod ní mi zranění hnisalo, a kvůli tomu teď nemám prsty. Hned jsem šla na sál. A později i na další operace. Lékaři mi postupně odebírali kousek po kousku, přičemž se snažili zachránit každý milimetr,“ popisuje Sabina.

Potkala Popálky

Už v nemocnici se potkala s organizací Popálky. „Nejprve šlo o psychickou pomoc, potom i s regenerací a sháněli mi různé masti na popáleniny,“ říká. Obrovská pomoc přišla i později. „Můj případ se ještě nyní řeší u soudu. Bylo třeba vyrazit do Řecka, ale já bych to sama nezvládla. Popálky mi pomohly s penězi na letenku i se zastupováním u soudu. Sehnaly právníka i překladatele. Dokonce mě tam doprovodily,“ je vděčná Sabina.

Dnes je Sabina dvojnásobnou maminkou.
Autor: Martin Pekárek, Popálky

Sabina nepodala trestní oznámení, i tak se případ dostal k soudu z důvodu porušení bezpečnosti práce zaměstnavatelem. Sabina nebyla dostatečně proškolená a šéf provozu ji tam poslal kvůli nedostatku personálu. U řeckého soudu kvůli tomu byla zatím jen jednou. „Jenže tam to chodí jinak než v Česku. Čeká se fronta, za pracovní den se projednává přes 40 různých případů. Když se něco ten den nestihne, případ se odročí. A tak jsem to měla bohužel i já. Případ také odročili, jela jsem tam prakticky zbytečně,“ vysvětluje.

Hlavně se neschovávat!

Podle Sabiny je důležité, neschovávat se po úraze před lidmi. „V Popálkách mě připravovali na to, že se na mě mé okolí bude jinak koukat. A já se ze začátku hodně schovávala, třeba jen tím, že jsem strkala ruku do kapsy. Postupem času jsem ale zjistila, že čím víc se schovávám, tím víc se na mě lidé koukali,“ říká.

Svatba a dvě děti

Po úraze si mladá žena podle svých slov srovnala priority. „Byla jsem před tím dost nevybouřená. Ale pak jsem si ujasnila, co je pro mě důležité. A i díky tomu jsem poznala současného manžela, s kterým mám nyní už dvě děti. Bez toho úrazu bychom spolu asi nebyli,“ vypráví maminka dvou holčiček.

Zastane všechno

Když něco Sabina neví, vrací se k Popálkám, kde ji znají od začátku úrazu. „I díky nim jsem si našla práci. Také jsem se seznámila s lidmi, kterým se také stal popáleninový úraz. Vzájemně si radíme. Bez Popálek bych možná byla sama a brečela doma do polštáře,“ říká s tím, že si nepřipadá jiná.

„Asi bych ty prsty ani nechtěla zpátky, protože jsem se s tím naučila žít. Vařím, peču, uklízím, starám se o děti. Než jsem šla na mateřskou, tak jsem i pracovala,“ říká Sabina.

Mladou ženu doprovodila do Řecka Jana Tlustá z organizace Popálky
Autor: Martin Pekárek, Popálky

Speciální pomůcky

Po úraze se Sabina chtěla znovu postavit na vlastní nohy. Její maminka ji litovala a měla o ní strach. „Často mě nenechala ani udělat si snídani,“ říká Sabina, která našla motivaci v tom, aby se o sebe s jistotou postarala i bez prstů na ruce. „Naučila jsem se vařit. A zase mi v tom pomohly Popálky, které mě navedly na pomůcky, uzpůsobené jen pro jednu ruku,“ říká.

Co všechno dělají? 

Poskytují sociálně-psychologickou podporu popáleným a jejich blízkým.

Pořádají setkání, semináře, víkendové pobyty, letní tábory pro popálené děti. 

Sdružují popálené a jejich rodiny.

Realizují preventivní programy v mateřských školách, školách, pro seniory, širokou veřejnost.

Šíří všeobecnou osvětu o popáleninovém úraze, jeho prevenci, první pomoci, následcích.

Chcete přispět?

Každá pomoc se počítá a zapojit se můžete i vy! Jakýkoliv příspěvek na činnost organizace můžete poslat na bankovní účet organizace Popálky o.p.s. 2300543356/2010. Přispět můžete i v kamenných prodejnách Požární bezpečnost/Výzbrojna, kde jsou sbírkové pokladničky. Organizace funguje hlavně díky několika partnerům a drobným dárcům. Podpora státu je minimální. Přitom ročně potřebují na svůj chod asi 1,5 milionu korun.

Kontakt: Popálky o.p.s. Adresa: Havlíčkovo náměstí 287/46, Žďár nad Sázavou 591 01. Telefon: +420 601 123 678 E-mail: info@popalky.cz Web: www.popalky.cz www.facebook.com/popalky/