Adéla žila spokojený život. Měla práci i byt po babičce, zamilovala se ale do nesprávného muže. „Michal byl můj vedoucí v práci, vtipný, veselý, pozorný. Byla jsem šťastná, že si všiml zrovna mě,“ vzpomíná mladá žena.

Zdánlivě ideální vztah se ale změnil, když neplánovaně otěhotněla. „Tehdy jsem zjistila, že je Michal ženatý a má dokonce i dvě děti. Řekl mi, že moje dítě živit nemůže a mně prý nezbývá než jít na potrat. V tom s ním byli zajedno i moji rodiče. Pořád mi opakovali, že to nemám šanci zvládnout a oni že mi určitě pomáhat nebudou, když jsem si to sama tak zavařila,“ popisuje Adéla chvíle, kdy se její nejbližší dozvěděli, že čeká dítě.

O interrupci Adéla skutečně vážně uvažovala. „Hledala jsem si informace na internetu. Ale pokaždé, když jsem viděla miminko, představovala jsem si to svoje,“ vzpomíná. Rozhodla se dítě donosit, ale těhotenství neprobíhalo ideálně. „Zhoršilo se mi astma, nemohla jsem už chodit do práce. Z peněz, které jsem měla z nemocenské, jsem zaplatila bydlení a na všechno ostatní mi zbylo 200 korun,“ říká Adéla.

Nakonec v sobě našla odvahu a napsala krátký e-mail do poradny organizace Na počátku. Tam se jí konečně dostalo pomoci. „Někdo mě vyslechl. Dostala jsem nějaké potraviny z potravinové banky a malou výbavičku,“ usmívá se budoucí maminka. „Adéla k nám chodí každé dva týdny, dostává stravenky a radí se o svých možnostech a problémech,“ vysvětluje vedoucí poradny Eva Grünwaldová.

Termín porodu má Adéla za tři měsíce a věří, že už to zvládne. „Až bude miminko na světě a já budu dostávat mateřskou, všechno už to utáhnu. Na počátku pak budu mít více prostoru pomáhat zase někomu jinému,“ přeje si Adéla.

Grant pro organizace

Blesk chce pomoci nadacím, spolkům, nadačním fondům či obecně prospěšným společnostem. V rámci projektu Srdce pro vás spolupracujeme s Nadačním fondem J&T. A ten nově vypisuje grant. Co je cílem? Umožnit neziskovým organizacím projít hodnocením spolehlivosti a ucházet se o značku Spolehlivá veřejně prospěšná společnost.

Pomoci získat finanční podporu prostřednictvím DMS kampaně. A hlavně – vybrané neziskové organizace dostanou rozsáhlý prostor v deníku Blesk. Hlaste se až do 30. 6. 2017 na www.nadacnifondjt.cz

Spolehlivá organizace

Tato organizace je držitelem značky Spolehlivá veřejně prospěšná organizace. Účelem je poskytnout potenciálním dárcům i široké veřejnosti informaci o tom, že veřejně prospěšná organizace řádně hospodaří se svěřenými prostředky, které transparentně a adekvátně využívá k naplňování svého deklarovaného poslání.

Poradna společnosti Na počátku sídlí v Brně v ulici Soběšická a je určena pro nastávající matky v těžké životní situaci. Ženy, které otěhotněly neplánovaně, rodina je odmítá, chybí jim zázemí nebo dokonce čelí domácímu násilí, v ní najdou podporu, radu i materiální pomoc. Nonstop telefonní linka: 774 440 821 nebo 548 221 405.

Vzal vás příběh v novinách za srdce? Chcete pomoci konkrétnímu člověku, rodině nebo konkrétní neziskové organizaci? Můžete poslat dar převodem z účtu na dárcovské konto 0002160016/5800 projektu Blesk Srdce pro vás (je vedené pod Nadačním fondem J&T).

Teď to hlavní! Váš dar poputuje VŽDY té organizaci a těm konkrétním lidem v příbězích, které Blesk zveřejní. Pošlete dárcovskou SMS ve tvaru: DMS SRDCEPROVAS na číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč. Více na www.darcovskasms.

Fotogalerie
8 fotografií