Uběhlo 41. minut semifinále anglického poháru, když se Muamba kvůli srdeční slabosti sesunul k zemi.

Boj o život trval 78 minut

K bezvládnému tělu se seběhli lékaři, kteří se rodáka ze Zairu okamžitě snažili přivést k životu. Po 78 minutách svitla naděje, Muambovo srdce začalo opět pracovat.

Celý fotbalový svět se obracel k bohu, za Muambu se modlil. „Je to skvělý chlap, několik let jsem s ním hrál a vždycky se smál. Prosím, aby se mu ten úsměv zase vrátil,“ přál si tehdy ještě kapitán Arsenalu Robin van Persie (dnes válí v dresu Manchesteru United).

Z dramatu se stala pohádka

O sedm měsíců později se z napínavého dramatu stala dojemná pohádka a van Persie u ní nechyběl. Přihlížel, jak se Fabrice postavil k oltáři peckfortonského zámku, kde si se snoubenkou Shaunou řekl ano.

„Prožívám nejtěžší rok mého života. Ale svatba je tím nejkrásnějším happy endem,“ řekl Muamba po obřadu magazínu Hello.

Na svatbu přišel i lékař »zachránce«

Slavnostní hostina se nesla ve znamení All Star Game Premiere League. Střelec Redingu Jason Roberts, bývalý anglický reprezentant Andy Cole, kamarádi z Boltonu Stuart Holden a Martin Petrov nebo hvězda Persie si nenechali ujít Muambův slavnostní den.

Nechyběl ani muž, který má největší zásluhu na tom, že je Fabrice stále naživu – doktor Sam Mohiddin. „Kdo by před sedmi měsíci řekl, že budeme na svatbě?“ smál se londýnský chirurg. „Moje nadšení nezná mezí. Je pro mě čest, že jsem se jí mohl zúčastnit,“ dodal dojatý lékař.