Současné problémy opory české reprezentace začaly na červnovém EURO. Rosického nakopal jeden z Řeků, utkání nedohrál a od té doby laboruje se zraněnou achilovkou.

Jak je na tom právě teď? „Tomáš se nachází ve fázi intenzivní rehabilitace. Ten vlastní problém se šlachou vymizel po operačním zákroku poměrně rychle. Teď je problém ve svalu, který v lýtku za achilovku tahá,“ vysvětloval Hospodár na Prima Cool v rámci studia Ligy mistrů. „Tím, že dlouho odlehčoval, je toho na ten sval příliš,“ dodal.

Návrat v řádu týdnů

O návratu Rosického však známý ortoped mluvil velmi opatrně. „U Tomáše ty odhady nejsou úplně standardní. Je to v řádu týdnů,“ uvedl Hospodár.

Není se mu co divit. Před měsícem trenér Arsenalu Arséne Wenger hlásil: „Rosický začne za dva týdny naplno trénovat.“ Uběhl měsíc a Francouz mluví skoro stejně. „Ještě mu několik týdnů zbývá,“ přiznal před posledním ligovým duelem.

42 % času mimo hru

Čekání na »Rosu« navíc není pro londýnský klub ničím novým. Český záložník je v Arsenalu přesně 2349 dní, z čehož podle propočtů Blesku strávil 987 dní na marodce – a to jde jen o zranění, která proběhla médii (chřipky a virózy nejsou započteny).

Těžko říct, jak se dvaačtyřicet procent dní se statusem zraněného promítá do platu Rosického. Novou dvouletou smlouvu podepsal v květnu a podle odhadu anglického tisku bere 125 milionů ročně. Jenže vzhledem k častým zraněním je možné, že velkou část platu tvoří bonusy za výsledky. A na ty si teď Rosický bohužel musí nechat zajít chuť.

Rosický pod mikroskopem

CELKEM v Arsenalu:......2349 dní

Počet zranění:..............17

Dny zranění:................987

% promaroděných dní:..42

Nejdéle zdravý:............525 dní

Ø délka bez zranění:....31 dní

Nejdéle zraněný:..........593 dní

Ø délka léčení:............35 dní

Nejčastější zranění: stehenní sval, třísla