V euforii vběhl z lavičky na hřiště a běžel za borci, které mívá nejblíž - za obránci Maldinim a Nestou. Do toho řval radostí. Čech MAREK JANKULOVSKI (30) se díky středeční noci, v níž jeho AC Milán porazil ve finále Ligy mistrů Liverpool 2:1, zapsal do historie. Po Šmicrovi s Barošem je třetím Čechem, jenž tuhle trofej získal. "Je to nádhera, nepopsatelný pocit," rozplýval se Jankul, který v 79. opustil hřiště a nahradil jej Kaladze. Ve vítězném houfu slavil rovnou s majitelem klubu Berlusconim. Není to ale prý jeho kamarád, šlo o náhodu. "Kdo byl na hřišti, tak slavil. Byl tam i on, radovali jsme se všichni. Pravda je, že tohle se nezapomíná. V kabině pak stříkal šampus a zpívali jsme." Fakt, že končil mezi náhradníky, je příznačný pro jeho kariéru v AC. "První rok byl strašně těžký, ale tahle sezona všechno vynahradila. Je to můj životní úspěch," radoval se. Přitom v létě před rokem zvažoval odchod, po zranění vysedával na lavičce. "Dokázal jsem sobě i hodně lidem, že na to mám a můžu hrát v AC Milán!" Podle Jankulovského Milánu ulehčil situaci první gól Inzaghiho, který těsně před poločasem tečoval Pirlův trestný kop. "Dá se říct, že byl náhodný, ale pak už jsme věřili, že to zvládneme. Pomohlo nám to, měli jsme v poločase náskok a věděli, že Liverpool musí hru otevřít. To se potvrdilo a my přidali nakonec i druhý gól," popisoval Jankulovski, který ale ocenil i výkon soupeře. "Hlavně v prvním poločase byli lepší," řekl. Když před dvěma lety vyhrálo Champions League s Liverpoolem české duo Šmicer, Baroš, řvali na kamery: "Češi, máme to!" Jankulovski zůstal u italštiny. "Oni tehdy byli dva. Česky si ještě zakřičím doma," usmíval se.


To byl dárek k narozeninám! Unavení, ale šťastní a rozjaření jako nikdy v životě - tak vypadali otec, bratr a synovec Marka Jankulovského, když včera po osmé hodině ranní přistál "jejich" speciál z Atén na mošnovském letišti u Ostravy. Měli za sebou nádherný řecký večer. Z odbavovací haly vycházejí "Jankulův" otec Pando, bratr Dragan a osmiletý synovec Dragánek a spolu s nimi dalších šest kamarádů. A slaví triumf AC Milán a Marka Jankulovského v Lize mistrů. "Je to paráda, byli jsme malinko nervózní, ale dobře to dopadlo," zářil Dragan Jankulovski. "Kapaly i slzičky štěstí," byl naměkko otec Pando. Prvního června totiž oslaví 66. narozeniny a dostal od syna krásný dárek. "Však Marek měl devátého května třicátiny a taky se parádně obdaroval. V létě to spolu oslavíme," plánoval. Po snídani v odbavovací hale letiště už si Pando nalinkoval denní plán. "Budu muset do hospody za kamarádama a všechny je pozvat. Však už se taky hlásili." Čekal ho zkrátka další náročný den. To Markův starší bratr Dragan se hned sháněl po denním tisku. "Co dali bráchovi? Pětku? No to je jasné! To jsou čeští novináři, podle nich byl nejhorší na hřišti," zlobil se. Podle něj hráli nejhůř z týmu "rossoneri" Seedorf a Ambrosini. "Ani Maldini nebyl kdoví co. Je fakt, že Marek udělal dvě chyby, ale dostal vždycky docela špeky. Jeden od Seedorfa a jeden od Maldiniho," zastal se bráchy a dodal: "Tenhle pohár vyhráli jenom tři Češi a Marek je druhý Ostravák. V létě si to určitě užijeme!"
Za lístek šest tisíc euro! Letěli sice speciálem, ale finále stejně málem nestihli. Původní odlet do Atén totiž Jankulovským a spol. v úterý v noci "vybouchl", a tak vyrazili okamžitě autem. "Už jsme byli v Olomouci a vraceli se, protože se podařilo zajistit jiný let," popisuje Pando Jankulovski. Vzhledem k bezpečnostním opatřením ale přistáli na vojenském letišti téměř tři sta kilometrů od Atén. "Málem jsme to nestihli, před stadionem jsme zůstali v tlačenici a pořadatelé nás pustili, až když jsem řekl, že můj syn bude to finále hrát," postěžoval si Dragan Jankulovski. "Ještě pět minut před výkopem jsme nebyli na místech, museli jsme se protahovat jako uličníci," zlobil se na řecké pořadatele Pando. Celý zápas prý navíc musela česká skupinka stát. "Vůbec jsme se nedostali na místa, byl tam pořádný zmatek." A to mohli na lístcích vydělat balík! "Nabízeli mi šest tisíc euro," přiznal Dragan Jankulovski.
Finále Ligy mistrů: AC Milán - Liverpool 2:1 Branky: 45. a 82. Inzaghi - 89. Kuijt. Rozhodčí: Fandel - Kadach, Wezel (všichni Něm.). ŽK: Gattuso, Jankulovski - Mascherano, Carragher. Diváci: 64 000. Poločas: 1:0. Sestavy: MILÁN: Dida - Oddo, Nesta, Maldini, Jankulovski (79. Kaladze) - Gattuso, Pirlo, Ambrosini, Seedorf (90. Favalli) - Kaká - Inzaghi (88. Gilardino). LIVERPOOL: Reina - Finnan (88. Arbeloa), Agger, Carragher, Riise - Pennant, Xabi Alonso, Gerrard, Mascherano (78. Crouch), Zenden (57. Kewell) - Kuijt.