Martin a Vojta jsou kamarádi už od školky. Projekt založili ještě jako studenti gymnázia v roce 2013, kdy jim bylo 15 a 16 let a rozhodli se plnit vánoční přání dětem z dětských domovů.

Projekt Milý Ježíšku přímo propojuje dárce s obdarovávanými. Bez prostředníků, meziskladů a zbytečných nákladů. Letos se zapojilo 66 dětských domovů z České republiky i Slovenska. V posledních letech se průměrně každý rok podaří vyplnit 2 200 až 2 500 vánočních přání. Za desetileté fungování projektu to dělá celkem více než 19 tisíc splněných přání.

Jak to funguje?

V dětském domově, který je do projektu zapojený, vychovatel s dítětem zadají do systému vánoční přání. To se následně zobrazí na webu. Dárce si pak na stránkách vybere takové přání, které chce splnit a přání si „zarezervuje“. Pokud se přání nesplní do daného termínu, tak je dárce kontaktován, že se poptávka vracení na web, aby ho mohl vyplnit někdo jiný.

Dárce pak může dárek objednat z e-shopu a nechat ho doručit přímo na adresu dětského domova. „Ale hodně lidí dělá to, že si to objedná k sobě, a pak to pošlou sami a třeba k tomu přihodí věnování,“ popisuje Martin. „Kamarádka teď doplétá šálu k jednomu dárku,“ doplňuje Vojta. „A pak je nemalé množství lidí, kteří to vysloveně chtějí dovést osobně do toho dětského domova, což je taky možnost, jenom je potřeba vždycky se jako dopředu s nimi domluvit, aby s tím počítali,“ dodává Martin.

Jeden dárce plní každoročně asi 200 dětských přání. „Sedne do dodávky a objede celé Slovensko,“ popisuje Martin. Někteří dárci se dokonce stanou „osobním Ježíškem“ konkrétního dítěte. „Několikrát jsme slyšeli, že někdo plnil přání každý rok tomu samému dítěti z toho daného dětského doma,“ uvádí Vojta.

Co si děti přejí?

Nejčastěji si děti přejí oblečení, a to jak každodenní, tak i sportovní. Dále boty, elektroniku nebo sportovní potřeby. Praktické dárky si přejí především děti, které mají dětský domov brzy opustit. Jde například matrace, spacáky nebo vybavení do kuchyně, jako je například remoska.

Přání nejsou nijak omezena. V systému, do kterého se přání zadávají, jsou uvedeny pouze doporučení, že by se mělo jednat o užitečné věci, které dítě skutečně využije a které jej nějakým směrem rozvinou.

Někdy přání dokážou i překvapit, například když si dítě přeje varhany. V tomto případě se ale nejedná o kostelní varhany, ale speciální elektronické klávesy.

Splněná přání nejen dětem z dětských domovů

Ačkoli projekt cílí především na děti z dětských domovů, tak pomáhá i vybraným rodinám, které se ocitly v těžké životní situaci, například rodičům samoživitelům. S výběrem rodin, kterým pomohou splnit vánoční přání, jim pomáhá filantrop Tomáš Slavata.

Někdy se i stane, že se přání vyplní ve větší míře, než bylo původní znění. „Někdo si přál nějaké vybavení do kuchyně a ten dárce koupil v podstatě celou kuchyň,“ popisuje Vojta.

Plány do budoucna

Do budoucna by svou činnost chtěli rozšířit, aby nepomáhali jen o Vánocích a jen materiálně. Na stole je například i varianta, že by dětským domovům pomáhali organizovat přednášky s odborníky z různých oborů a startupových projektů, aby děti měly větší přehled o jejich možnostech.

Nevylučují ani možnost, že v budoucnu by pomáhali i na dalších místech, než jsou dětské domovy.

Fotogalerie
3 fotografie