Ani automobilová nehoda ani adrenalinový sport, ale obyčejná návštěva pražské zoologické zahrady převrátila Jakubovi život vzhůru nohama. Asi jen málokdo by očekával, že za tak vážným úrazem bude stát něco tak prostého jako krátký běh. Jakub si chtěl s přáteli vyzkoušet atrakci „změř si, jaké zvíře bys předběhl“, bohužel však zřejmě špatně došlápl a upadl. Vlastně nikdo neví, co se v těch pár vteřinách stalo.

„Špatně došlápl, možná mu na chvilku vynechaly nohy, upadl a už nevstal,“ popisují jeho kolegové, kteří sbírku založili. „Zlomil si tři obratle a přerušila se mu mícha,“ dodává jeho sestřenice Šárka, která se na Blesk obrátila. „Ještě ten večer ho operovali v ÚVN v Praze, po pěti dnech byl převezen na spinální jednotku v Liberci, odkud se po týdnu vracel zpět na druhou operaci do Prahy kvůli infekci v ráně. Poté se vrátil zpět do nemocnice v Liberci, odkud pochází, a strávil čtyři měsíce na spinálním oddělení,“ pokračují v hrůzostrašném vyprávění kolegové.

Ze samostatného a veselého mladého muže se najednou stal posmutnělý mladík upoutaný na kolečkové křeslo, před kterým teď stojí nejedna životní výzva. Aby mu alespoň trochu odlehčili, rozhodli se jeho kolegové z práce založit sbírku na Donio, která by pomohla s nezbytnými stavebními úpravami například koupelny.

„Jakub byl od malička samostatný, nikdy nic od nikoho nechtěl, vždycky se o sebe staral sám a udělal si vše po svém. Na fotografiích ze sbírky se Kuba usmívá, ale při návštěvách jsou jeho úsměvy hrozně moc vzácné a moc s nimi šetří. Není divu, je těžké se s tím srovnat. Všichni, co ho známe, víme, že jediné, co Kuba chce, je žít zase tak, aby vše zvládnul sám. K tomu se mu ale musí vytvořit podmínky a to vůbec není levné bohužel,“ říká Blesku Šárka.

Cílová částka sbírky je 300 tisíc, všichni si ale přejí, aby se vybralo co nejvíc peněz, a to včetně Šárky. „Kdo ví, kolik stojí jen předělání koupelny na bezbariérovou, si hned uvědomí, že tohle prostě nemůže stačit. Přála bych Kubovi, aby se vybralo mnohem více, přesně tolik, aby si mohl pořídit vybavení, které mu tu samostatnost zase umožní,“

V současné době Jakub rehabilituje v Hamzově Léčebně v Lužích-Košumberku, kde bude asi 5 měsíců. Pokud vše dobře půjde, mohl by se postupně začít vracet do práce, kde mu jeho kolegové drží místo a těší se, až se mezi ně Jakub vrátí.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Pomáháme lidem po tornádu, ale sami potřebujeme dostat silné emoce ven. Jiří Marek

Fotogalerie
3 fotografie