Živí se jako ekonomka, ve volném čase ale už od základní školy maluje a výtvarničí. Už dvě desítky let zvěčňuje Veronika svou nejoblíbenější pražskou čtvrť pod kopcem Vítkovem. Kromě pastelových obrazů zachycujících jeho ikonická místa zasvětila nyní Žižkovu i vlastnoručně vytvořené mariášové karty.

32 obličejů!

Tradiční výjevy na jejích originálních kartách nahradilo 32 žižkovských osobností. Kromě husitského vojevůdce Jana Žižky, který dal Žižkovu jméno, nechybějí spisovatel Jaroslav Hašek, herci Vlasta Burian, Jiří Krampol či zpěvačka Yvonne Přenosilová.

„Žižkovské mariášky představují osobnosti spjaté se Žižkovem buď tím, že se tu narodily, žily a tvořily, nebo se nějak promítal v jejich tvorbě,“ vysvětlila Blesku Veronika.

Básníkova rada

Na nápad vytvořit jedinečné karty nepřišla sama. Navedl ji k tomu podle prý žižkovský básník a spisovatel Pavel Vrána. „Vybral osobnosti a já je namalovala podle fotografií, které jsem vyhledala na internetu, nebo přefotila. Pozadí jsem si vymyslela,“ uvedla Veronika. Dodala, že použila svoji oblíbenou techniku suchého pastelu na kartonu.

Srdcová záležitost

Kromě karet ožívá Žižkov i na Veroničiných pastelových obrazech. Těch namalovala už tři desítky. „Maluji místa, která mi padnou do oka. Snažím se zachytit ducha a atmosféru starých dvorů a zákoutí, činžovních a pavlačových domů a klikatících se ulic,“ svěřila se malířka.

Stoprocentní Žižkov

Aby mariášky měly k Žižkovu co nejblíže, upravila Veronika i znaky karet. „Červená jsou srdce z Kostela Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad, zelené zase listy z rodného dubu Jana Žižky v Trocnově. Z něj pocházejí i žaludy,“ vysvětlila. Na zadní straně pak lidé najdou historický znak Žižkova.

Pozdravení i zakecání

Jak podle Veroniky vypadá žižkovanství? „Beru je jako přátelský, sousedský život, kdy se lidé zdraví v ulicích, setkávají v hospodách, krámech a často se na cestě i tzv. zakecají. Není to tu neosobní. Nikde jinde než na Žižkově bych nešla sama do kavárny nebo hospody,“ vyznala se Veronika.

Víte že..

Po mariáškách Veroniky Vaškové se po jejich uvedení na trh jen zaprášilo. V současné době jsou k dostání pouze v Informačním centru Prahy 3 na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Fotogalerie
22 fotografií