Středa, slunce, den jako malovaný. Pak se ale přihnal mrak. Pětadvacetiletého talentovaného hudebníka srazila tramvaj na zastávce Krematorium Strašnice. Kvůli poraněním musel být uveden do umělého spánku, následně ho záchranáři převezli do Vinohradské nemocnice. Tady v noci vydechl naposledy.

„Je těžké tomu uvěřit, ale bohužel je to tak. Mysleli jsme si, že se upiješ kolem čtyřicítky a zažiješ, jak budeme společně vyprodávat haly, ale tys odešel už ve svých 25 letech,“ vzkázali mu kamarádi z „bandu“ ve čtvrtek v poledne na facebookovém účtu nadějné rockové kapely Jamaron.

Rockový pomníček

Na konci ostrůvku tramvajové zastávky se objevila fotka zesnulého Filipa hrajícího na bass kytaru, ke které začali kamarádi, fanoušci a rodina pokládat květiny, zapalovat svíčky a nechávat další předměty vystihující Filipův život. Přátelé mu u fotky symbolicky zanechali několik polodopitých lahví jeho oblíbeného piva Corona, stejně jako prázdnou flašku Jäggermeistera, do které vložili růži místo vázy.

Dalším předmětem připomínajícím basáka je také černé trsátko a rockerský ozubený obojek. Dále papírky na balení všemožného kuřiva. Někdo z blízkých na ostrůvek postavil také něžnou sošku anděla v modrém, aby na Filipa dával v nebi pozor. „Každý, kdo by chtěl do pohřbu uctít jeho památku, je vítaný aby přišel zapálit svíčku na zastávku tramvaje ‚Krematorium Strašnice‘,“ sděluje Jan Vytlačil z A2Z Studia, pro které dělal Filip producenta a hudebního mistra.

Talentovaný hudebník

Filip byl výjimečným člověkem mnoha talentů. „Za svou krátkou kariéru ušel delší cestu, než většina jiných lidí na jeho místě. Pod jeho režií vznikala hudba umělců, kteří ve světě vyprodávají haly,“ popisuje Jan Vytlačil. Pracoval s ikonami afrobeatu jako je Jaywon nebo Reekado Banks a s nespočtem hvězd hip-hopu, v čele s legendami tohoto žánru Onyx nebo Lords Of The Underground. „Každý kdo vkročil k Filipovi do studia jako klient, odcházel jako kamarád. Filip měl obrovské srdce a nevídaný smysl pro humor,“ vzpomíná kolega.

Nejenže mistrně ovládal basovou kytaru, zvládal také hru na housle, klávesy, kytaru, a bicí. Ještě několik let nazpět měl slušný potenciál jako kick-boxer a z několika soutěží si odvezl medaile. Sportu se nakonec věnoval rekreačně, platil si soukromé lekce. Miloval také fotbal a železnou Spartu. Aby se mu lépe hrálo, pomáhal si často Coronou nebo Jägermeisterem, a občas zapálil modrou cigaretu Camel. Několik let nejedl maso, ale nikomu své názory nenutil. Nerad cestoval za hranice Česka, ale miloval výlety s kamarády do kempů po republice.

„Za zmínku rozhodně stojí, kolik toho ve svém běžném dni stíhal. Vstával brzy a chodil spát pozdě. Jak již bylo zmíněno, hrál v kapele Jamaron, ale také byl neodmyslitelným členem hudebního uskupení Shizzle Orchestra, a když nebyl na koncertě, byl ve studiu,“ dodává Jan Vytlačil. Také propadl tetování a nechal si ozdobit levou ruku od ramene po zápěstí.

„Žil život plnými doušky a byl pravým bohémem… Toto a mnohem více byl Filip Karlík. Člověk, jakým bychom si všichni přáli být,“ vzpomíná na svého kamaráda a kolegu Jan Vytlačil. 

Fotogalerie
37 fotografií