Pražští kriminalisté objasnili v minulých dnech vraždu, která se stala začátkem února tohoto roku v jedné z vil v Jevanech u Prahy, kde 39letý muž zavraždil Kateřinu, jež tam žila s ním a s jeho otcem.

Rozřezaného těla se pak zbavil tak, že ho v zatížených pytlích hodil z mostu do slapské přehrady. Podezřelého zadrželi policisté ve sklepě ve zmiňované vile v Jevanech. Zadrženému muži následně sdělili obvinění ze čtyř trestných činů, kdy nejzávažnějším z nich je vražda ze zištného důvodu, kdy mu v případě odsouzení hrozí patnáct až dvacet let odnětí svobody, nebo výjimečný trest.

Video
Video se připravuje ...

Na dně slapské přehrady objevil potápěč rozřezané mrtvé tělo. Policie ČR

„Tlapková patrola“ v akci

Že mrtvola skončila ve slapské přehradě, zjistili kriminalisté z oddělení vražd. Přesné místo jim pak označili služební psi Pita a Akim. To jsou specialisté na vyhledávání mrtvol, kteří je dokáží najít, i když jsou ukryté několik desítek metrů pod hladinou. Celé to probíhá tak, že psi se svým psovodem pátrají ze člunu na vodní hladině a jsou schopni označit místo, kde se mrtvola nachází. Místo pak označí hlasitým štěkáním přesně, jak se stalo v tomto případě.  

Obecně se říká, že při pronásledování lovců se psy se člověk své stopy nejlépe zbaví tím, když poběží skrz potok nebo řeku. Policisté však mají ve svém týmu vycvičené psí parťáky, kteří dokáží vyčenichat mrtvolu i více než 40 metrů pod vodní hladinou. „Když pach vychází z těla ven, pes ho dokáže detekovat a musí být naučen tak, aby dokázal označit i malé množství. Jako se to stalo teď,“ sděluje nadpraporčík David Vedral.

Při hledání těla se především vyznamenala sedmiletá fenka Pita, která se shodou okolností jmenuje stejně jako turecký chléb. Vyčenichala mrtvolu ve 44 metrech. „Myslím si, že jde o rekord. V takové hloubce podle mě ještě nikdo nikdy tělo za pomoci psa nenašel,“ říká David Vedral. Samotné pátrání v lodi prý trvalo pouhé 4 minuty! „Už po dvou minutách jsem byl přesvědčen, že je tělo někde blízko,“ uvádí. Zda se blíží k mrtvole, pozná psovod pouze na základě pohybů těla Pity. „Už delší dobu před tím vím, že vzorek je blízko,“ dodává. Například Pita zvládne pracovat s přestávkami i celý den.

Jak vycvičit psa policistu

Podle mluvčího jsou v současnosti v Česku čtyři služební psi, kteří jsou schopni lidské ostatky pod hladinou vyhledat. Cvičeni jsou od štěněte. „Ale výcvik probíhá formou hry. Pes se připravuje na to, aby hledal míček a  správně ho označil jako vzorek. Následně se k míčku přidává vzorek. Pejsek si to v hlavě krásně spojí. Poté už závisí na práci psovodů, aby dotáhli úkol ke zdárnému konci,“ usmívá se David Vedral.

Nejprve pes trénuje na souši, a to v lesním terénu nebo sutinách, poté, co se naučí pach vyhledat, začne trénovat na vodě. „Tam se musí naučit být klidný na člunu. Pak se vzorky dávají nejprve na břeh a pak do vody, kde se postupně zvětšuje hloubka," vysvětluje David Vedral.

Psí metoda vyhledávání mrtvol je stará teprve 15 let. Pokud by již v té době existovala, jistě by podle psovoda pomohla s vyhledáváním mrtvol při takzvaných „orlických vraždách“. „Každý rok metodu zdokonalujeme. Zkoušíme, kdy se psům snižují nebo naopak zvyšují limity toho, co dokážou najít. Sami jsme velmi překvapení tím, co pes dokáže,“ dodává David Vedral. Metodu vyhledávání na vodě zvládají pouze čtyři psovodi se svými psy v Praze! 

Jaká rasa je ta nejlepší?

Psa lze vycvičit v hledání čehokoliv, co má nějaký pach. Na hledání se podle psovoda trénují němečtí ovčáci. Nefunguje to však tak, že by jeden cvičený pes dokázal vyčenichat, cokoliv by mu psovod nařídil. Už při výcviku se čtyřnozí kolegové specializují. Například Pitu, která vypátrala mrtvolu na Slapech, lze využít pouze v případech, kdy kriminalisté hledají mrtvého na vodě. „Pes umí najít pouze pach lidského hnilobného procesu," dodává David Vedral. Se zvířetem si ho nesplete, už od začátku trénuje, aby zvířecí mrtvolu odlišila od té lidské.

Po splnění úspěšné mise dostávají psi zaslouženou odměnu. „Třeba Pita dostává míček jako aport. S ním ona si ráda pohraje. A je nejšťastnější,“ odpovídá Blesku psovod David Vedral. Každý služební pes má pouze jednoho „páníčka“. „V České republice je pouze jeden psovod, který se stará o psa, kterého má přiděleného,“ informuje David Vedral. Prý ale neplatí přísloví „Jaký pán, takový pes“. David má Pitu a další pejsky doma a denně je venčí. Pitu prý čeká ještě pět let služby a půjde do psího důchodu. „Pak už bude doma na zahradě prohánět koně,“ směje se psovod David Vedral.

Fotogalerie
43 fotografií