Proto když jej oslovili nadřízení s možností, že by se právě on mohl stát „tváří z plakátu“, neváhal. „Myslím, že to má pozitivní ohlas. Kamarádi mi psali, že se jim náborové video, nejen moje ale i ostatních kolegů, líbí,“ sdělil Blesku. Sám se na něm představuje v moravském kroji, která je tak trochu jeho „domácí“ uniformou.

Video
Video se připravuje ...

Jakub Pohl pracuje u policie 14 let. V současnosti je vedoucím směny na pražských Vinohradech. David Malík

Policista z Vinohrad

Jakub totiž pochází z Jižní Moravy. Místo jeho zařazení v Praze snad nemohlo být symboličtější. „Na Moravě má snad každý sklep a vinohrad. O jeden vinohrad se také starám,“ vysvětluje. A nejen o jeden. Na starosti má v rámci hlídkové služby rovnou celé Vinohrady. Je velitelem směny.

O oboje se člověk musí starat s láskou a pílí, aby se nám líbilo jak mezi keři, tak i v Praze mezi budovami,“ uvádí. Že se dostal právě do Vinohrad, byla prý souhra okolností. „Já jsem předtím ani nevěděl, že v Praze nějaké Vinohrady jsou,“ usmívá se.

Vzpomínka na vraha

U policie pracuje od roku 2009 a zažil řadu nejrůznějších kauz a zákroků. Se svými kolegy byl například na stopě taxivraha Davida V. „Byli jsme nápomocní jako hlídková služba v rajónu, kde se vražda stala. Na místě činu,“ zavzpomínal. „Za mou kariéru je tohle událost, která mi asi nejvíce utkvěla v paměti.“

To se psal rok 2014 a nejen policisty otřásla série tří brutálních úmrtí. Ve všech případech se navíc jednalo o taxikáře. David V. (41) postupně usmrtil Petra S. (†42), Daniela C. (†26) a Milana P. (†58). Vozy svých obětí pak nechával zaparkované v centru Prahy, konkrétně v Lužické ulici na Vinohradech. „Ve dne i v noci je to ideální místo k tomu, aby co nejrychleji zmizel na jakékoliv místo v Praze,“ prozradil dříve Blesku jeden z pražských kriminalistů. Taxivraha se naštěstí podařilo dopadnout a dnes si odpykává doživotní trest ve vězení s nejpřísnějším režimem.

Proč k policii?

Na otázku, co by případné zájemce mělo ponoukat k navlečení do modrých uniforem, pak Jakub zmiňuje především plat, kariérní růst, zážitky. „Je to rozmanitá práce. Praha je velké město. Je hodně služebních zařazení, které si člověk může vybrat, buď u uniformované policie nebo u té kriminální, potažmo u jiných složek, které třeba jiné kraje nabídnout nemohou,“ odpovídá. Nejvíce volných míst je podle ředitele krajského ředitelství policie pro Prahu Petra Matějčka v odboru dopravní policie, nebo třeba také v oddělení metro. Tabulkových míst je v Praze neobsazeno přes 1 000. Poprvé se mohou uchazeči také hlásit ke speciální pořádkové jednotce.

Video
Video se připravuje ...

Video k nové náborové kampani, kterou spustila Policie ČR. Policie ČR

Jak Jakub podotýká, práce není tolik náročná časově. Sám třeba slouží denní i noční služby čtyři dny v kuse. „Takže kvůli nedostatku volného času opravdu nestrádám,“ zmiňuje další aspekt, který by mohl leckoho zaujmout. „Rodinu třeba vídám častěji, než kdybych pracoval od pondělí do pátku.“

A další výhody? Náborový poplatek 150 tisíc korun, bezplatné ubytování pro mimopražské policisty. „6 týdnů dovolené, náhrady cestovních výdajů, příspěvek na stravování, bezúročné půjčky, příspěvek na kulturu a sport, bezplatné jazykové vzdělání a další. Nástupní plat je přibližně 30 000,- Kč (hrubého) a po ukončení základní odborné přípravy bezmála 40 000,- Kč (hrubého),“ vyjmenovala mluvčí Policie ČR Eva Kropáčová.

Nově i bez maturity

Další novinkou, která dříve nebývala, je i usnadnění přijetí do služebního poměru. „V dřívější době bylo podmínkou ukončené středoškolské vzdělání s maturitou, ale nyní se k nám mohou hlásit i zájemci s výučním listem. Doufáme, že tím otevřeme dveře dalším uchazečům, kteří mají o práci u policie dlouho zájem a stanou se tak součástí našeho týmu,“ řekl Matějček. „Nově nastupujícím policistům se snažíme pomoci v dalším kariérním růstu a po ukončení základní odborné přípravy jim umožňujeme dostudování středoškolského vzdělání zakončeného maturitní zkouškou v resortní škole Ministerstva vnitra.“

Fotogalerie
22 fotografií