První věc, kterou Louis uviděl, když přišel na svět, byli dva policisté. Pomáhali totiž mamince Ellen Laval (29) s překotným porodem svého druhého syna. Podpraporčík Tomáš Punčochář (27) a podpraporčík Roman Mičunovič (24) jeli vozidlem po Hlávkově mostě směrem na Prahu 7, když z vysílačky uslyšeli relaci operačního důstojníka, který posílal hlídky k rodící ženě v bytě v Dobrovského ulici. Policisté z „oháesky“ rychle z auta vyndali záchranářský batoh a přes sousedy se dozvonili do domu, ze kterého se ozývalo ženské sténání.

„Minutu pro nás trvala cesta na adresu, pak jsme vyběhli schody a během čtyř minut bylo odrozeno,“ sděluje Blesku jeden z hrdinů, Tomáš. Ačkoliv se jednalo o situaci, na kterou policejní trénink nepřipraví, zvládli oba mladí policisté zachovat chladnou hlavu a malého Louise společně s maminkou odrodit. „Máme naučené, že v kritických situacích musíme začít fungovat. Nemůžeme dostat hysterický záchvat,“ dodává Roman. 

Nečekaný příchod na svět

Maminka Ellen Laval sice už měla jeden porod za sebou, ale nečekala, že se všechno „semele“ tak rychle bez komfortu porodnice. Když to na ni „přišlo“, byla v bytě sama. Manžel zrovna odvážel staršího syna k babičce na hlídání před porodem. „Do poslední chvíle jsem si myslela, že pojedeme do porodnice. Vůbec mi nedocházelo, že budu rodit doma. Byla jsem v šoku až do večera, než mi došlo, co se stalo. Ale byla to úleva,“ vzpomíná. Muž sice dorazil do bytu až když bylo po všem, ale stihl si přestřihnout pupeční šňůru.

Celým porodem provázela Petra Geloňová, dispečerka Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy. Hovor s operátorkou dvojnásobné mamince velmi pomohl. Měla „na drátě“ někoho, kdo ji podpořil a navigoval. „Byla úleva s ní mluvit a jen poslouchat, když mi říkala, co mám dělat,“ dodává Ellen. Policisté prý netušili, že na porod budou sami dva. Když vešli do bytu, hlavička Louise už byla venku.

„Borci" z řad pražské policie

„V tu chvíli jsme měli větší rámec výjezdů. Vyslali jsme nejbližší sanitky, bohužel ne ty nejbližší za rohem," říká operátorka. Dojezd záchranky byl v dobrém čase, ale byla potřeba, aby na místo policisté dorazili dříve. Dle pokynů operátorky policisté v porodu pokračovali. „Při kontrakci pomohli vytáhnout ramínko, až vytáhli celé miminko,“ uvádí Petra. Následně chlapečka zastimulovali, zahřáli a nosili ručníky, aby zachovali tepelný komfort.

Bezprostředně po akci oběma policistům „najel" adrenalin. „Klepali jsme se, jako osiky, ale cítili jsme euforii,“ usmívá se Tomáš. O pár chvil později dorazili do bytu také lékař a tatínek se záchranáři. Policejní eskort na svět bude podle Ellen starší syn svému bráškovi závidět. „Má totiž rád všechny houkačky, policisty, hasiče a záchranáře,“ směje se maminka. 

Video
Video se připravuje ...

Policisté pomohli na svět přivést chlapečka. Vtrhli do bytu, kde žena rodila, během několik minut byl novorozenec na světě. David Malík, Policie ČR

Fotogalerie
11 fotografií