Na svém twitterovém účtu na to upozornil například Michal N., který rozkopaný chodník zachytil krátce po tom, co byla deska instalována. Kamenná deska je umístěna v chodníku na severu Štefánikovy ulice, kromě znaku městské části Prahy 5 je v ní vyryto: „Chodník byl opraven z finančních prostředků městské části Praha 5, rok 2021“.

Reakce veřejnosti jsou v zásadě dvojího typu, mezitím co jedni jsou pobouřeni, ti další jsou pobouřeni a z dlaždice si utahují. Například proslulý tramvaják Josef Chodounský poznamenal:“ To je teda dost slabota. A kde jsou fotky všech zainteresovaných úředníků? Tablo! My chceme tablo!“. V diskusi se objevila i starostka Prahy 5 Renata Zajíčková, aby vysvětlila, jak se věci mají: „TSK u nás neopravuje chodníky ve vlastnictví hlavního města, přestože jsou v katastrofálním stavu. Komu vyhovuje, když jsou lidi na Pětce naštvaní? Ano, nechali jsme magistrátní chodníky opravit za peníze z rozpočtu MČ. Nehoráznost. Aspoň se o tom mluví“.

Obrátili jsme se proto na mluvčí TSK Barboru Liškovou s žádostí o komentář. Ta uvedla že: "TSK má omezené finanční prostředky, které se snažíme rozložit rovnoměrně na celém území hl. m. Prahy.  V případě, že zde není plánována větší investiční akce, snažíme se provádět alespoň běžnou údržbu, tedy menší opravy, ale to nemusí být vždy dostačující. Proto vítáme, když má městská část možnost se na opravách veřejného prostu (zejména chodníků) podílet nebo spolupodílet v rámci chodníkových programů atd." 

Předvolební boj?

Jedná se tedy o součást předvolebního boje? Vzhledem k tomu, že se nejdená o běžnou praxi poprosili jsme o bližší vyjádření mluvčí Prahy 5 Lenku Abessi, která zopakovala, že tyto opravy měl financovat magistrát a doplnila: „My jsme vynaložili na opravy chodníků prostředky a chceme, aby o tom veřejnost věděla“. Nesouhlasí ani s tím, že by něco takového nebylo běžné: „Není pravdou, že to není běžná praxe. Například stejné dlaždice na chodnících má Praha 10 a další městské části“. Doplnila také, že stejných dlaždic se dočkají také ulice Na skalce a Slávy Horníka, což je zároveň důvod, proč k umístění desek dochází až rok po opravě, přesto že opravy proběhly v minulém roce. „Dlaždice umisťujeme později hlavně z důvodu ekonomického, kdy se vyplatí nechat udělat více kusů najednou“, vysvětluje Abessi.

Jestli jde o nový trend a v ulicích bude podobných dlaždic přibývat více, nebo jde o ojedinělé výstřelky, asi budeme moci posoudit až časem. Jak poznamenal jeden z diskutujících, je možné kdyby po každé opravě chodníku přibyla taková deska, že časem budeme chodit jen po nich.

Fotogalerie
5 fotografií