Z pražských ulic pozvolna mizí 1 400 klasických modrých laviček s betonovou základnou. Nelíbí se magistrátu, protože slouží zároveň jako nosiče pro reklamu a magistrát už dříve avizoval boj s tzv. vizuálním smogem. Jejich provozovatel je proto musel definitivně z ulic odstranit, když mu magistrát odmítl prodloužit smlouvu.

Na několika místech v Praze tak ale vznikla situace, kdy místní ráno přišli na zastávku a neměli se kam posadit. Ozvali se například senioři z Prahy 13, kterým zmizelo několik laviček z okolí polikliniky, kam mnoho z nich dojíždí za doktorem a při čekání na autobus tak musí stát

Například na jedné z facebookových diskusí se Hana D. podělila o skutečnost, které byla svědkem: „Dnes si neměl kam sednout starý pán s francouzskou holí a nákupem...” Jana B. si postěžovala následovně: „Všude na zastávkách zmizely. Ja marodím s páteři a když jsem šla nakoupit tak jsem si vždy odpočinula. Poseděla srovnala záda a zase mohla pokračovat. Který lidský mozek odstranil lavičky by mne také zajímalo.”

Bezohlednost?

Starosta Prahy 13 David Vodrážka (ODS) se proti tomuto postupu ohradil. „Z mého pohledu je to ze strany magistrátu bezohledné vůči lidem. Odstranit lavičky ze zastávek MHD a dalších stovek míst bez náhrady je jasný signál, že vedení Prahy na obyvatele nebere ohledy. Projevuje se to i v ostatních oblastech veřejného života.”

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se oproti tomu na svém facebooku pochlubil, že Praha 11 už staré lavičky nahradila těmi novými bez reklam. Primátor přitom na Jižním Městě bydlí. Někde to jde rychle, jinde pomalu. Jak to?

Po tom, co došlo k vypovězení smlouvy, bylo úkolem jejich provozovatele, aby lavičky z veřejného prostoru odstranil. Spolupráce ovšem vázne a magistrát začal lavičky odstraňovat sám prostřednictvím Technické správy komunikací (TSK). Vzniklé náklady mají jít za provozovatelem. Náhradu za tyto lavičky má zajistit TSK, která je pro jednotlivé městské části objedná a umístí.

„Chápu, že každá smlouva jednou skončí, na to se ale jistě dalo prakticky připravit,” diví se Vodrážka poté, co společnosti AD-Net skončila původní smlouva.

Mluvčí TSK Barbora Lišková k výměně laviček sdělila následující: „Postupně jednáme s jednotlivými úřady MČ, které nám zasílají své požadavky a v kontaktu jsme i s úřadem MČ Praha 13. Kompletně jsou dle požadavků instalovány lavičky v MČ Praha 10 a 11. V realizaci je MČ Praha 14 a připravené k realizaci máme lavičky pro MČ Praha 9. Přípravy probíhají i na MČ Praha 4, 5, 8 a 21.” Doplnila také, že lavičky se na svá místa navrátí podle priorit jednotlivých městských částí, přičemž v místech, kde je to nejakutnější se mají znovu objevit v rámci týdne nanejvýše dvou.

Téměř 30 let byly v ulicích

Vypovědět smlouvu společností AD-Net, která reklamní lavičky v Česku provozuje od roku 1996 se město rozhodlo už v roce 2019 v rámci boje s vizuálním smogem, což uvádí jako jednu ze svých priorit pro toto volební období. Kvůli soudním tahanicím se ale město k jejich odstranění dostalo až teď.

Radní pro oblast správy majetku Jan Chabr (TOP 09) nám vysvětlil, že lavičky z míst odstraňuje soukromá firma, která tak koná na základě rozhodnutí soudu, jelikož společnost AD-Net skončila v likvidaci. Tato firma údajně měla kontaktovat jednotlivé městské části a upozornit je, že k odstranění dojde.

„V některých místech byly ve stavu, kdy se na nich nedalo sedět a provozovatel se staral pouze o to, aby se na ně dala umístit reklama, což pro něj byl ideální stav, jelikož na nich nikdo neseděl a reklama byla neustále vidět,” dodal radní. Potvrdil také slova mluvčí TSK o tom, že lavičky se do míst navrátí podle priority a po dohodě s městskými částmi, které o ně musí zažádat. „Již jsme kontaktovali magistrát, abychom zajistili řešení, co bude dávat smysl a vrátí lavičky do míst, kde je lidé nejvíce potřebují!“ uzavírá starosta.

Video
Video se připravuje ...

Lavičky v okolí stanice metra Strašnická. Tadeáš Provazník

Fotogalerie
14 fotografií