Narodila se v lednu 1922 důstojníkovi Československé armády, její maminka byla ženou v domácnosti. Dětství i dospívání Jarmila Krčková prožila v Jihlavě, respektive v Iglau, její německé části. „Po maturitě na jihlavském Reformním reálném gymnáziu v roce 1941 nastoupila do bankovního ústavu vlastněného Němci. Po válce byl bankovní ústav zrušen a jeho zbytek přenesen do Prahy, kam se přestěhovala i paní Jarmila,” uvedla Praha 7 na Facebooku u příběhu o stoleté seniorce.

Pak se k moci dostali komunisté. Jarmile a jejímu tehdejšímu manželovi se nevyhnuly komunistické represe. Za protistátní činnost byl Jarmilin první manžel odsouzen k práci v uranových dolech, ona sama musela opustit práci v kanceláři. Komunisté ji jako trest přinutili k těžké práci na stavbě

Čtyřletá emigrace

„Po srpnové okupaci v roce 1968, která její rodinu zastihla na dovolené v tehdejší Jugoslávii, následovala emigrace do USA, odkud se paní Jarmila rozhodla po čtyřech letech navrátit za stárnoucími rodiči do tehdy normalizačního Československa,” píše se v příspěvku sedmé městské části.

Stále plná elánu!

Po návratu z ciziny, od počátku 60. let, pak žila běžný život na Letné, pracovala a vychovávala své dva syny. Celkem byla vdaná dvakrát, těší se ze čtyř vnoučat a pěti pravnoučat. „Paní Jarmila se do velmi pozdního věku těšila výjimečnému zdraví a elánu a navzdory různým zdravotním obtížím v posledních letech zůstává stále soběstačná. Ještě dnes, ve svých 100 letech, se aktivně zajímá o dění doma i ve světě,” dodává radnice na Facebooku.

Fotogalerie
3 fotografie