Jako by toho sama neměla za uplynulé měsíce už tak více než dost! Malá Adélka H. na podzim prodělala transplantaci srdce, z jejíchž následků se bude zotavovat prakticky napořád. S transplantací jakéhokoliv orgánu se pojí nejrůznější omezení, ať už jde o pohyb, stravu, nebo o polykání všemožných léků, které organismu umožňují „přijmout“ nový orgán a které z toho důvodu také potlačují imunitu. I přes to všechno trápení Adélka ukázala, že má své nové srdíčko na tom správném místě. A proč vlastně?

Pomoc kamarádům

„Přes zimu jsme společně s Nezávislým odborovým svazem Policie ČR iniciovali veřejnou sbírku na podporu Adélčiny rodiny,“ vysvětlil Jiří Dolejší, ředitel kanceláře generálního ředitele Vězeňské služby ČR. Adélčina babička Jana B. (61) totiž u vězeňské služby pracuje, a do Adélčina onemocnění v ní pracovala i její maminka Eva H. (36). Veřejnost tehdy na podporu Adélky, její nákladnou léčbu a nároky, které s ní jsou spjaté, darovala neuvěřitelný více než milion korun.

V pomoci jsme chtěli pokračovat, proto jsme oslovili hokejový tým Rytíři Kladno s nabídkou spolupráce na charitativním projektu, který by byl na podporu jak Adélky, tak i ostatních nemocných dětí,“ uvedl Dolejší. Charitativní projekt vyústil v soutěžní hokejové klání, které kladenští Rytíři svedli s Mladou Boleslaví 3. března, těsně před vypuknutím koronavirové pandemie.

„Adélka, která se na hokej občas s dědečkem dívá v televizi, se utkání bohužel na doporučení lékaře zúčastnit nemohla,“ sdělila její maminka Eva s tím, že už v tehdy ji varovali před rozmáhajícím se koronavirem. Přesto bylo utkání velikou událostí, při které diváci měli možnost vidět na kladenském ledě například i dynamickou ukázku vězeňské služby při přepadení eskorty vězně na ledě. Z dražby dresů a vstupného se podařilo vybrat 100 tisíc korun.

Ačkoliv Eva ani její dcerka na tom nejsou zdravotně nejlépe, vzájemně si jsou oporou.
Autor: Mária Rušinová

„Když jsme spekulovali nad tím, jak bychom projekt uchopili, koho bychom mohli podpořit, byla to právě Adélka, kterou napadlo, že bychom mohli pomoct dětem na dětské kardiologii v motolské nemocnici, kde i ona podstoupila transplantační zákrok,“ sdělil Dolejší. Není pochyb, že během svého pobytu se poznala s mnoha kamarády, které chtěla takto podpořit. „V pondělí proto mohla Adélka, společně s Rytíři a s vězeňskou službou, předat Dětskému kardiocentru při Fakultní nemocnici Motol peněžitý dar,“ doplnil s tím, že bylo pro všechny radostí, splnit jedno skromné a přitom štědré dětské přání.

Módní ikona

Naposledy jsme se s Adélkou loučili letos v únoru. Jak se roztomilé a usměvavé holčičce daří dnes? „Čím více se v kalendáři vzdalujeme datu transplantace, tím více je na Adélce vidět, že je čilejší,“ těší její maminku Evu. Operativní zákrok jí ubral mnoho sil a bylo znát, že jí nohy dlouho ještě úplně neposlouchaly tak, jak měly. Když to například v nemocnici šlo, pohybovala se raději preventivně na vozíčku. „To už dneska neplatí, udělala velký skok dopředu.“

A že ho bylo zapotřebí. Od března se celá země potýkala s nepříjemnou koronavirovou krizí, přičemž Adélka patří kvůli utlumené imunitě k té vůbec nejrizikovější skupině. Podle její maminky ale pětičlenná rodina situaci zvládla skvěle. „Karanténu jsme měli zavedenou už kvůli transplantaci. Takže když v březnu nadešel čas koronaviru, nic se pro nás vlastně nezměnilo,“ vysvětlila Eva. Adélka i její mladší sourozenci Vítek a Jindřiška (oba 3) si akorát protáhli „domácí“ prázdniny o pár měsíců navíc. Do školky kvůli Adélce předtím také nemohli, aby náhodou domů nezavlekli nějaký vir nebo bacil, který by ji ohrozil na choulostivém zdraví.
Video
Video se připravuje ...

Transplantace srdce - Adélka Iva Dvoříková, Blesk

Nic se v zásadě nezměnilo ani u Adélky, která z preventivních důvodů nosila roušku, aby náhodou někde něco nechytla, ještě dávno předtím, že k tomu v březnu přikročil celý národ. „Tím, že roušku u Adélky její sourozenci viděli už dříve, tak v podstatě měli konečně i ten důvod se po ní nějak opičit,“ sdělila Eva. Adélka v podstatě předurčila domácí módní trend. „Když jsme pak šli někam ven, s rouškami nebyl absolutně problém. I když jsou Vítkovi a Jindřišce tři roky, brali si je i díky Adélce automaticky.“

Hokej? Raději koně

Jak už bylo řečeno, hokejové utkání Adélka navštívit nemohla, i když si to podle maminky moc přála. Když ale přijde na přetřes otázka, kterému sportu momentálně fandí nejvíce, překvapivě jde o disciplínu, která nesouvisí ani s ledem, ani s hokejkami. „Strašně si oblíbila koně. Díky nim teď podstupuje rehabilitaci, která jí pomáhá posílit držení těla. V oblibě má ale i míčové hry,“ sdělila maminka.

Ta sama nyní podstupuje léčbu a rehabilitaci s ohledem na onkologické onemocnění. „Podstoupila jsem operativní zákrok a několikaměsíční chemoterapie. Ctím se lépe, i když vyčerpaná. Ale doufám, že už to bude jen pár měsíců a ukončím léčbu,“ svěřila se Eva, kterou čekají ještě ozařování. Nezbývá než popřát, aby vše dobře dopadlo a aby už konečně byl všem těmto zdravotním svízelím konec.
Fotogalerie
46 fotografií