Před více než třemi lety se Markově rodině změnil život. Do té doby energický chlapec onemocněl a náhle ochrnul. Trpí tzv. locked-in syndromem, který je popisován jako „zazdění zaživa“. Jedná se o neurologickou poruchu, při níž ochrnou všechny svaly ovlivnitelné vůlí kromě těch očních. Marek všemu rozumí, vnímá svět kolem sebe, ale komunikuje jen mrkáním. 

Už v prosinci Markovi pomohly známé tváře, které se podílely na vzniku prodejního charitativního kalendáře Mrkej a pomáhej s tematickými fotografiemi. Svou ruku k dílu přiložila i herečka Dana Morávková, její kolegové Jan Šťastný, Josef Carda, Lenka Zahradnická či Kristýna Leichtová.

„Asi si nikdo z nás nedovede představit, jak těžké to musí být pro Markovu rodinu. Jsem ráda, že můžeme pomáhat nejenom postiženým, ale i jejich nejbližším, protože na těch to často celé stojí,“ řekla tehdy k projektu Leichtová.

Aby rodině ulevili, napnuli teď síly i jeho přátelé, kteří pro něj v sobotu 29. února pořádají právě ve spolupráci s platformou Mrkej a pomáhej koncert na Štvanici. Veškerý výtěžek věnují Markově rodině. „Jeho zdravotní stav vyžaduje nepřetržitý dohled. Péče o něj je psychicky i fyzicky velmi náročná. Pomoc zdravotníka, který by Markovu maminku a 17letou sestru, které o něj 24 hodin sedm dní v týdnu pečují, alespoň občas přes den vystřídal, je zcela zásadní,“ popisují organizátoři s tím, že peníze od pojišťovny náklady na léčbu a péči nepokryjí.

Na akci, která začíná v industriálním prostoru Fuchs2 ve 20:00, vystoupí kapely Mydy, Buzerant, v níž účinkují Petr Čtvrtníček a Leoš Noha, Gambrz Reprs nebo dvojice Matka, která při této příležitosti pokřtí své nové EP s názvem Krzystof Azninski. Na místě bude v prodeji i výše zmíněný kalendář.

Kdy: 29. 2. 2020 20:00–03:00
Kde: Fuchs2, ostrov Štvanice
Za kolik: 300 a 350 Kč v předprodeji, 400 Kč na místě 

Fotogalerie
3 fotografie