Zrovna, když Petra jela z obce Malá Skála, kde bydlela, do nedalekého Jablonce nad Nisou na kontrolu, osud ji a jejímu synovi Danielovi pořádně zamíchal kartami. K lékařce kvůli dopravní nehodě nedojela a místo toho porodila v Praze. „Najednou jsem viděla, jak řidič polského vozidla předjíždí přes plnou čáru a řítí se na mě v protisměru. Strhla jsem auto ke kraji, z jedné strany byla svodidla a řeka Jizera, z druhé strany silnice skála, takže nebylo moc kam uhýbat,“ popisuje hrůzný zážitek Petra.  

„Sice jsem to dobrzdila a minula se s ním jen tak tak, za mnou ale jela dodávka s přívěsem, na které bylo naložené další auto. Jak jsem prudce zabrzdila, dodávka do mě zezadu narazila. Tenkrát jsem řídila seat ibiza, který byl na „totálku,“ pokračuje. Od nehody těhotnou Petru odvezla záchranka do Liberecké nemocnice, kde se dozvěděla, že ji kvůli nárazu špatně funguje placenta a její miminko nedostatečně roste. „To všechno vedlo k tomu, že se Daniel narodil ve 28. týdnu v porodnici v Praze, kam jsem byla převezena, a vážil pouhých 990 gramů,“ řekla pro Blesk Petra.  

Přežije?  

Předčasný porod sebou nese obrovská zdravotní rizika. Ta se Danovi nevyhnula. „Dva dny po porodu mu praskly plíce, které byly velmi nezralé. Lékaři ho museli resuscitovat. Krvácení do plic se nepodařilo zastavit a po hodině komplikací došlo k multiorgánovému selhání,“ vzpomíná na nejhorší chvíle svého života Petra. Danielův mozek byl tak dlouhou dobu bez kyslíku a i přesto, že se malého Daniela lékařům pomohlo zachránit, nevěděli, jaké bude mít následky.Po měsíci vyřkli diagnózu – periventikulární leukomalacie 3. stupně, což se později projeví jako dětská mozková obrna.

Podle lékařů měl být zcela ležící a nereagující dítě, trvale na plicní ventilaci. My jsme to ale nevzdali a odmalička jdeme cestou velmi intenzivní rehabilitace. Danielek vnímá, všemu rozumí, snaží se mluvit, zlobí jako zdravé děti, vymýšlí lumpárny,“ vysvětluje Petra.   Důsledkem poškození mozku je i velká spasticita (to je stav zvýšeného svalového napětí pozn. red), která Danielovi brání v pohybu. Proto musí zhruba jednou za dva roky podstupovat operaci, která mu svaly uvolní a chlapce nic nebolí. Pak následují rehabilitace. Ty ovšem stát nehradí, a tak Petra shání prostředky, kde se dá.

„Založili jsme vlastní spolek Grains of sand , z.s., přes který řešíme veškeré financování rehabilitace (synergetická reflexní terapie, hipoterapie, ergoterapie,  asistence pro Daniela a rehabilitační pobyty). Sponzory sháním sama. Ke každému daru na rehabilitaci Danielka, který přijde na účet 100767284/2250 pod VS 11016, samozřejmě vystavujeme obratem darovací smlouvu. Občas spolupracujeme s nějakou nadací, např. Konto bariéry, Život dětem, Nadace Preciosa,“ popisuje Petra kolotoč shánění peněz.  

Pomohla by robotická rukavice   

V současné době Petra se svým synem stále aktivně rehabilituje. „Nyní se snažíme sehnat prostředky na robotickou rukavici Gloreha, která by hodně mohla pomoci ovlivnit spasticitu rukou a výrazně tak zlepšit Danielovu kvalitu života. Základ je, aby mohl každý den rehabilitovat s touto robotickou rukavicí doma, protože čím více bude moct používat ruce, tím více bude samostatnější,“ vysvětluje Petra.  

Daniel v Praze, kam se nakonec rodina kvůli péči přestěhovala, chodí do speciální školy a podle své maminky nejraději asistuje u vaření a také se rád kouká na pořady o vaření. Prý je také vždycky nadšený, když jede někam na výlet ať už autem, nebo třeba MHD. „Vždy si to moc užívá,“ uzavírá Petra.

Fotogalerie
20 fotografií