Že i děti umějí konat hrdinské činy, dokázal žák 7. třídy základní školy Robert (12). Letos v létě totiž svému kamarádovi Pavlovi (12) zachránil život. Prošel si chvilkami, při kterých do slova a do písmene tuhla krev v žilách, protože nebýt jeho, raději se ani nedomýšlet…

Zaděláno na malér

Vše začalo výletem na koupaliště, kde se Pavel rozhodl, že trumfne Roberta a přeplave celý bazén pod vodou. „Skočil šipku do vody, doplaval až ke schůdkům, ale vynořit už se nedokázal. Když se snažil nadechnout, nalokal se vody a pak se přestal hýbat,“ popsal chvíle hrůzy mladý hrdina.

Minuty hrůzy

Pavlovo tělo vyplavalo na hladinu doslova jako mrtvola. Chudák měl prý vypoulené oči a na obličeji krev. „S kamarády jsme ho vytáhli z vody a začal jsem s resuscitací, dal jsem mu i umělé dýchání,“ řekl zachránce, kterému se Pavla podařilo asi po třech minutách oživit.

Přivolal pomoc

Nakonec mu ještě ošetřil rozseklé obočí a přivolal pomoc. Mladý pacient poté strávil den v nemocnici. Dva týdny po propuštění se sice ještě nemohl koupat, Roberta ale stejně těšilo, že je jeho kamarád zase v pořádku.  

Tihle také nezůstali lhostejní

Jan Vlček: Pomohl spolužačce proti pedofilovi

Na internetu číhá na děti mnoho nebezpečí. Sám se o tom přesvědčil Jan Vlček (11) z Trutnova, kterému se svěřila spolužačka Áďa se svým problémem. „Na sociální síti ji obtěžoval pedofil, posílal nahé fotky a telefonoval jí,“ vyprávěl. Áďa se to bála říct rodičům, ale Honza nezaváhal a okamžitě to šel nahlásit třídní učitelce, která zavolala rodičům dívky. „Nahlásilo se to na policii, muže se naštěstí povedlo vypátrat. Nakonec jsem Ádě poradil, ať je na internetu více opatrná,“ dodal zachránce.

Honza pomohl dopadnout devianta.
Autor: David Malík
Laura Čurejová: V dětském domově čte pohádky

Mezi oceněnými byla i Laura Čurejová (9) z Prostějova. Ta ještě donedávna bydlela s rodiči a sourozenci na vesnici. Po požáru jejich domu se ale dostala do dětského domova. Tatínek ji občas navštěvuje, maminku ale už dlouho neviděla. „Vzpomínám si, jak jsem uvízla v plamenech, které mi způsobily jizvy na rukou,“ popsala dívenka, která si život i nadále užívá. „V domově pomáhám ostatním dětem s úkoly, oblékáním či sprchováním. Také jim čtu pohádky nebo rozdávám obrázky,“ dodala Laura, která chodí zpívat dokonce i babičkám do nedalekého domova důchodců. 

Laura s patronkou Jitkou Čvančarovou.
Autor: David Malík
Fotogalerie
24 fotografií