Honza S. je jedním ze zhruba 130 zaměstnanců společnosti Etincelle, která po Praze provozuje devět gastronomických provozů, kde pracují lidé s lehkým mentálním postižením. Už tři roky funguje jako kuchař, dosud působil na provozovně ve Filozofické Fakultě Univerzity Karlovy. Nyní je také v novém bistru na Mariánském náměstí, které se nachází hned u zadního vchodu do budovy Nové radnice pražského magistrátu.

„Jsem pomocný kuchař, obsluhuji, krájím cibuli, míchám. Táta byl kuchař, takže jsem kuchařem,“ řekl pro mikrofon Blesk.cz Honza, který potvrdil, že profese tím pádem jednoduše zůstala v rodině.

Pracovníci zmiňované firmy svedou dělat svou práci v podstatě bez jakýchkoliv překážek. „Jsou to lidé, kteří zvládnou kavárenskou práci, ale nemohou kupříkladu pracovat s penězi. Potřebují být pod dohledem pracovního asistenta. Zaměstnat 130 lidí, kteří mají malinko složitější osud, je přeci úžasné,“ sdělil Roman Anděl, ředitel společnosti Etincelle, která spadá pod neziskovku Startujeme.

Historie bistra

Gastronomický provoz nefunguje na pražském magistrátu poprvé. Někdejší skanzen, který připomínal spíše totalitní období, tu roku 2016 na popud zastupitele Patrika Nachera (ANO) přebudovali v novou provozovnu. Shodou okolností šlo o provozovatele, který bistro vede i nyní, takže již tehdy tu pracovali hendikepovaní.

Toto občerstvení tu pak ale přestalo fungovat kvůli plánované rekonstrukci. „Tehdy byl problém v tom, že vstup do bistra byl pouze zevnitř úřadu, nebylo možné počítat se zákazníky zvenčí,“ vysvětlil pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Následně zde působil provozovatel, který měl vysoutěžený vysoký nájem, a tak bistro ekonomicky nevyhovovalo a skončilo.

„Potom tu byla epizoda, při které se uvažovalo, že by bistro provozovala nějaká městská společnost, ale nakonec jsme vysoutěžili tohoto dodavatele,“ dodal primátor, který také sdělil, že Etincelle zde bude působit na dobu jednoho roku. Jde o jakousi zkušební lhůtu, jelikož magistrát dle Hřiba nechce v obecné rovině uzavírat smlouvy, které by se v budoucnu mohly jevit jako nevýhodné nebo nevypověditelné. Roman Anděl potvrdil, že snahou bude, aby zde bistro Mezi řádky fungovalo delší dobu.

Vlastní suroviny

Všech devět stejnou společností řízených gastroprovozů má promyšlený systém pro používání surovin. Veškeré pečivo pochází z vlastní pekárny, suroviny vypěstované na farmě v Ledcích u Slaného taktéž putují až na pulty, kde se nabízejí zákazníkům. Co se neprodá a je vhodné k použití, končí opět na farmě, kde zbytky zpracují hospodářská zvířata.

Na magistrátu je bistro Mezi řádky v provozu od pondělí do čtvrtka od 8:00 do 17:00 hodin, v pátek zavírá ve 14:30. Každý den je tu dostupné polední menu s polévkou a hlavním chodem. Ten je k dispozici ve dvou variantách, jedno z jídel je vždy vegetariánské. Menu stojí 111 korun. Za espresso zaplatíte 28 korun, mátový čaj prodávají za 35 Kč. K dostání je i malé pivo za 22 korun nebo nejrůznější druhy slaného a sladkého pečiva.

Fotogalerie
15 fotografií