Trvalo to měsíce a změna se nakonec povedla. Odpudivý bufet v přízemí pražského magistrátu je od 4. října minulostí, vystřídala ho chráněná kavárna.

„Návrh dlouho visel ve vzduchu, i díky Blesku se vše rozhýbalo a velmi rychle také vyřešilo,“ řekl člen magistrátního výboru pro sociální politiku Patrik Nacher.

Dřívější letitý provozovatel bufetu, společnost Aramark, neplatil za služby ani za pronájem, jeho nabídka byla tragická, vybavení místnosti zašlé a neútulné. Zaměstnanci, návštěvníci magistrátu i občané, kteří zde řešili své záležitosti, se mu raději vyhýbali.

Šlo o několik let starou smlouvu,“ potvrdil Blesk.cz mluvčí radnice Vít Hofman. Ta byla však záhy zrušena a hledal se nový provozovatel.

Mnoho druhů chleba i kávový týden

V nové kavárně pracují lidé s hendikepem, oschlé chlebíčky a další „laskominy“ nahradily domácí a čerstvé potraviny, nechybí ani vlastní pekárna s výrobou osmi druhů chleba včetně kváskového či škvarkového a žitného, denně je v nabídce přes 40 druhů pečiva, teplá kvalitní jídla a polévky, které ve Startujeme, o.p.s., připravují bez chemických přísad. 

Nechybí ani čerstvě připravované obložené bagety, saláty a fresh džusy. Zpestřením je „kávový týden“, kdy budou k ochutnání různé druhy kávy – jako první nabídka fairtrade bio kávy z Nikaraguy.

Magistrátní bistro „Na Louži“ nabízí denně 40 druhů pečiva a dalších pochutin, řídí se zdravou výživou.
Autor: MHMP

„Jsem rád, že se mi podařil tento záměr dotlačit do reality, byť jsme zatím jen ve fázi pilotního provozu,“ řekl Patrik Nacher. „Lidé s handicapem mají právo na pracovní příležitost, na klasický každodenní kontakt s lidmi, na plnohodnotný život a je logické a mělo by to být automatické, že takovou příležitost vytvoří právě samospráva,“ věří.

Pracují tu tři handicapovaní lidé

Jméno „Na Louži“ získal nový podnik po původním pojmenování Mariánského náměstí. Pražský magistrát díky němu také testuje způsob spolupráce se sociálními podniky.

Nyní zde pracují tři lidé se zdravotním postižením – roznášejí kávu, servírují jídla, uklízejí zázemí i prostory pro zákazníky. Za svou práci dostávají na základě standardní pracovní smlouvy mzdu.

Bistro Na Louži prodává výrobky nejen z vlastní pekárny, ale spolupracuje například s pražírnou Fair & Bio nebo s Pasta Fidli, výrobcem chlazených těstovin, který také zaměstnává lidi ohrožené sociálním vyloučením.

Dnešní magistrátní kavárna sází na čerstvost, zdravý životní styl i příjemné posezení. Navíc dává šanci hendikepovaným.
Autor: Karel Kopáč

Pilotní projekt chráněné kavárny na magistrátu spustila obecně prospěšná společnost Startujeme. „Pokud zastupitelstvo souhlasí s tím, že společnost tvoří různí lidé a že někteří mají ztížené podmínky pro život, pak by takové projekty podporovat mělo,“ řekl Blesku již dříve její ředitel Jakub Knězů, provozovatel několika podobných kaváren.

„V takových kavárnách můžou pracovat lidé, kteří by jinak práci našli jen stěží,“ dodal Knězů.

Podívejte se, jak bufet nově vypadá:

Fotogalerie
8 fotografií