Rodinná restaurace Stodola House funguje na Jižním městě 27 let. Za ta léta však sotva zažila turbulentnější dobu, než v uplynulých dvou letech. David do ní totiž zakázal vstup dětem. Důvod je celkem logický a pragmatický – nejenže by jim v „pivnici“ neměl co nabídnout, ale kdyby se u něj napily alkoholu, platil by za ně drastické pokuty, jak ukládá zákon 65/217. „Ten zákaz je prakticky reakcí na něj,“ vysvětluje.

Buď milionové pokuty, nebo nejistota

O co přesně se jedná? Výše zmíněný zákon totiž ukládá hospodským takřka likvidační sankce v případě, že v jejich podniku bude podáván alkohol nezletilým osobám. „Za jednu takovou osobu je to milion korun, takže když nalijeme třem nezletilým, vynásobí se to, a pokuta v řádech milionů už v podstatě znamená krach celého podniku,“ vysvětluje David. Mimoto hrozí provozovateli i třeba zákaz činnosti.

Z toho důvodu přikročil k neobvyklému opatření: zákaz vstupu dětem a mladistvým do 18 let bez výjimky. I za přítomnosti rodičů. „V zákoně je napsané, že když v podniku bude pít nezletilý, sankce postihnou nás, a ne rodiče, který je s dítětem,“ uvádí David. Zatímco většina hostů tento stav uznává a nevadí jim, naleznou se tací, kteří s tím mají problém. A mezi nimi je právě i ČOI, která kvůli tomu podnik popotahuje kvůli diskriminaci. Z prevence před případnými pokutami tak nyní Davidovi hrozí, že bude pokutován stejně. Jedná se ale o srovnatelný trest?

„Vycházím z toho, že mi ČOI může za to, že sem nepouštím děti, uložit pokutu v řádech desítek tisíc korun, ale může se stát, že to budou i miliony,“ krčí David rameny. „Je otázka, co budeme dělat, když takovou pokutu dostaneme.“ Své principy ale opustit nehodlá. „Myslím, že toto opatření je správné a i přes pokutu ze strany ČOI v něm budu pokračovat, akorát jen třeba změním způsob.“

Přitěžující okolnost

„Nelze omezovat spotřebitele bez ospravedlnitelného důvodu podle věku,” vyjádřil se pro Blesk.cz mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. „Tento přístup zakazuje nejen tzv. antidiskriminační zákon, ale i mezinárodní úmluvy, kterými je ČR vázána. Restauraci byla proto už uložena pokuta ve výši 50 000 Kč, proti které se odvolala. Bude-li však v tomto omezení pokračovat, není vyloučeno, že to bude bráno jako přitěžující okolnost. V případě diskriminačního jednání hrozí ze zákona sankce až do výše 3 milionů Kč.“

Vulgarity, výhrůžky i uznání

Řadě lidí ale takovéto opatření nevadí. „Od té chvíle, co jsme jej zavedli, tak se ztrojnásobila návštěvnost,“ je si David vědom. „Restaurace je od slova restaurovat, ať už tělo nebo duši. A já bych chtěl vidět, jak by si lidé odpočinuli, kdyby tady pobíhali tři štěkající psi a pár povykujících dětí,“ uvádí příklad. Navíc je alkohol oficiálně braný jako droga. „I proto by děti neměly být brané tam, kde se primárně nabízí. 95 % naší prodejnosti tvoří hlavně pivo a zbytek spíše nezdravé pokrmy.“

Hospoda by měla být záležitostí pro dospělé. Pro děti se podle Davida nejedná o vhodné prostředí. Jejich zákaz vstupu tak vnímá v podstatě i jako prevenci proti jejich špatnému životnímu stylu.
Autor: Restaurace Stodola

Zároveň ale připouští i nepěkné zkušenosti s nespokojenými hosty. „Rodiče nechápou, že za své děti v restauraci nenesou zodpovědnost. Takže se stává, že slyším věty typu »Kterej čurák tohle vymyslel?« Nebo mi jiní vyhrožovali, že sem vletí se sekyrami a roztřískají to tu. Řekl by tohle normální rodinný zákazník s dětmi?“ zamýšlí se.

Neexistuje nevychované dítě, ale nevychovaný rodič, který si své dítě nedokáže pohlídat,“ říká David. „Většinou se hádám s rodiči, ne s dětmi. A já jim přitom ještě doporučím jinou restauraci tady v okolí.“ Těch je podle jeho slov 15. „Půlka z nich je zacílená na děti, takže není problém jít třeba tam,“ vysvětluje.

Hospoda, »věc« veřejná?

„Lidi vnímají hospodu jako veřejný prostor, kde zákazník určuje pravidla. Ale není to tak,“ myslí si David. „Hospoda je soukromý prostor, kde často třeba i bydlíte,“ naráží na to, proč by si ve vlastním podniku nemohl určovat pravidla pro příchozí. Jenomže z hlediska zásahů státu se tomu pomalu zdá být přesně naopak. „Zákony, které vstupují v platnost, nereflektují realitu provozu.“

Proto podle něj zažívají restaurace i hospody za poslední roky stagnaci. „Hospodští v posledních letech zažívají restrikce, které ten byznys nikam neposouvají. Ať už je to EET, nebo zákaz kouření, a když hospodský, který podniká na svoje jméno, nemá u státu žádné zastání ani v případě, že si nemůže určit, koho chce nebo nechce do podniku pustit, není to dobře.“
David Salomon nemíní, že by bylo dobré, kdyby na sebe toto opatření vzalo více podniků. Jen se snažím poskytnout svým hostům určitou alternativu, ve které by nebyl škodlivý sám sobě. Pokuty za nalití nezletilému jsou totiž v podstatě likvidační.
Autor: David Zima
Ohlídat ale hosty, kteří jsou a kteří nejsou zletilí, je pro personál problém. „Jediné, jak to poznáme, je, že se rovnou zeptáme hosta, jestli mu je 18 let. Ptáme se na to spolu s vrchním, abychom případně byli dva svědci, že nám host udal věk,“ vysvětluje. „Není ale v silách zaměstnavatele, aby ta kontrola byla 100%, takže to riziko roste opravdu obrovsky. Je nesnadné odhadnout u dnešní mládeže, kdo je dospělý a kdo není.“

Nezletilé nelze na první pohled rozeznat

Proti dětem jinak David nic nemá, sám s nimi dokonce kdysi jezdíval jako vedoucí na tábory. „Osobně děti zbožňuji. Pokud by tu bylo 10 hospod, z nichž 9 by byly nepřístupné dětem, tak já bych byl ten první, kdo by otevřel tu jedenáctou speciálně pro děti,“ říká. Sám už přitom má v plánu otevřít dětskou kavárnu. Děti a mladiství jsou ovšem v jeho hospodě tabu – i když on sám v jejich věku nebyl jiný.

„V hospodě se pohybuji od raného dětství,“ naráží tím na to, že jeho otec vedl tutéž pivnici před ním. „Jako mladistvý jsem samozřejmě do hospod chodil, ale mělo to neblahé důsledky pro moje fyzické zdraví i pro duševní zdraví rodičů,“ líčí. „Jinými slovy jsem se »poblil« a dostal jsem doma facku. Takže z vlastní zkušenosti vím, i si morálně myslím, že děti by v hospodě neměly být, ať je to, jak je to.“

Fotogalerie
12 fotografií