K politice to táhlo Martina Kameníka odjakživa. Do Prahy zamířil z Jeseníků právě kvůli studiu veřejné politiky na Karlově univerzitě. Brzy poté se začal zaměřovat na korupci. První velké zkušenosti získal ve svých 25 letech, kdy docházel do sídel pražských politických stran a monitoroval jejich hospodaření před volbami.

Reakce politických bardů byly prý různé. Někdy odpověděli, jindy došlo k setkání a někdy nereagovali vůbec. Díky tomu však Martin Kameník dostal představu o skutečné politice. „Byl jsem v pozici studenta, který bádal. Tím jsem si udělal mnohem lepší obrázek, jak ta realita funguje," mluví odborník o své stáži v občanském hnutí Oživení. O patnáct let později je jejím předsedou.

Správnost demokracie

Hnutí Oživení vzniklo v roce 1999 a její členové řeší kauzy z celého Česka. Hlavním zdrojem jejich práce jsou podněty oznamovatelů. Nezabývají se ale všemi. „Nemůžeme rozjet kauzu, kterou si nemůžeme ověřit. Když nám někdo řekne, že pan starosta tam a tam krade, řekneme, že děkujeme, ale že to neuděláme. Potřebujeme totiž důkazy, že to tak je. I když má oznamovatel třeba pravdu," upřesňuje Kameník.

Martin Kameník bojuje o lepší demokracii a rve se s korupcí.
Autor: Jiří Marek

Ročně pracovníci Oživení vyřeší 250 podnětů, z toho 50 jich je větších. Někdy si na konečný verdikt počkají roky a u trestně stíhaných politiků se ho mnohdy ani nedočkají, přesto to nevzdávají. „Jsem pořád přesvědčen o správnosti demokracie. Nic lepšího nemáme,“ říká Kameník, který vysvětluje důvod, proč u náročné práce zůstal: „Motivuje mě, že jsme schopní něčemu zabránit. A motivují mě příběhy lidí, kterým jsme pomohli," usmívá se.

Hlavní líheň republiky

Prahu odborník vnímá už od 90. let jako líheň klientelistických vazeb. „Všichni známí lobbisté, kteří jsou v dnešní době řešeni, nebo takoví podnikatelé, kteří jsou známí nějakým neetickým získáváním obchodů s městem, ti všichni jsou spojeni s Prahou. Ty vazby tak hluboce zakořenily, že žádné garnituře nebo politické reprezentaci města se je nepodařilo vymýtit,“ se zaujetím vysvětluje Kameník.

Problémy jsou podle něj na více úrovních a není možné je vyřešit za jedno volební období. „Je tady hromada břemen, které vznikaly v době, kdy Praha byla ráj klientelistů. Myslím si, že minulá politická reprezentace to trochu utnula, ale ten dopad je mnohem delší. V podstatě všichni, kteří tyto kostlivce zdědí, nejsou schopní se s nimi vypořádat. Myslím si, že být primátorem Prahy je nejhorší job v republice,“ mluví o temné stránce pražské politiky odborník.

Dopis zastupitelům

Přes všechny tyto skutečnosti jsou podle Martina Kameníka oblasti, kde svítá na lepší časy. Od roku 2010 se podle něj ukázalo, že lidé lépe rozumí komunální politice a mají chuť do ní zasahovat.

Na komunální úrovni je politika víc vidět. Lidé budou asi víc řešit to, čemu rozumí. Takže nejspíš mnohem méně budou řešit DPH, ale víc se budou zajímat, jestli jezdí nízkopodlažní tramvaje," uvádí příklad odborník.

Často podle Kameníka stačí velmi málo. Občanům dává jednu radu k dobru. „Pošlete například zastupitelům normální dopis, který není nikterak konfliktní, vyhrožující. Napíšete, že jste se dozvěděli, že zastupitelé plánují tu a tu investici. Proto je varujete před těmito riziky. Jestliže takovou věc napíšete všem zastupitelům a oni dopis dostanou, pak v případě, že se kauza kolem té věci bude v budoucnu řešit, je to pro ně přitěžující okolnost. Protože dopředu je někdo upozornil, že to má rizika," radí závěrem Martin Kameník.

Fotogalerie
4 fotografie