Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hřib jako primátor: Praze povládne další Nepražák. Kdo je kdo v nové radě?

/
  • Zdeněk Hřib míří do čela magistrátu. Víte, koho bude mít po boku?
    26. října 2018 ● 15:22

    O novém primátorovi hlavního města je po devatenácti dnech rozhodnuto. Na trůn by měl usednout pirát Zdeněk Hřib a doprovázet ho bude deset radních z uskupení Praha Sobě, Spojené síly pro Prahu a samozřejmě Pirátské strany. Jaké úspěchy za sebou noví vládci Prahy doposud mají a čím se budou zabývat?

    Ve středu večer 25. října se budoucí koaliční partneři postarali o pozdvižení. Oznámili nové personální zastoupení na magistrátu hlavního města. Vyšlo také definitivně najevo, že starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě) ani europoslanec Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu, TOP 09) v radě nejsou a zůstávají ve svých dosavadních funkcích. Kdo budou tedy noví rádci primátora Zdeňka Hřiba (Piráti)?

  • 1.

    Zdeněk Hřib (Pirátská strana, 37 let)

    Nový primátor Zdeněk Hřib.
    Autor: Blesk:Daniel Cernovsky
    Adrianu Krnáčovou v primátorském křesle nahradí vystudovaný lékař, zabývající se IT, který stál u zrodu e-receptů. Zdeněk Hřib se narodil ve zlínském Slavičíně. Absolvoval 3. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze (2006), během studií byl na stáži na Tchaj-wanu. Mimo jiné byl i člen správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (zvolen Sněmovnou, od ledna 2018).

    Samotné lékařské profesi se nikdy nevěnoval, medicíně ale zůstal blízko jako odborník na informační technologie, krátce pracoval jako vedoucí sekce informatiky ve Státním ústavu pro kontrolu léčiv. Mezi roky 2008 a 2018 působil ve společnosti Aquastoft, kde se podílel na projektu elektronického receptu recept. Do nové funkce bude putovat z pozice ředitele obecně prospěšné společnosti Institut pro aplikovaný výzkum, edukaci a řízení ve zdravotnictví, která se zabývá výzkumem v oblasti efektivity a kvality veřejných služeb.

    A jaké bude mít náměstky?

  • 2.

    Adam Scheinherr (Praha Sobě, 31 let)

    Dopravu bude mít na starosti Adam Scheinherr.
    Autor: Tereza Novotná
    Jedním z největších problémů současné Prahy je otázka dopravy. Po Petru Dolínkovi (ČSSD) převezme pozici náměstka a radního pro dopravu Adam Scheinherr, strojní inženýr a manažer projektu OSN. Je také zakladatel iniciativy Libeňský most Nebourat, Nerozšiřovat. Vystudoval strojařinu a fyziku v Čechách a ve Francii. Dnes pracuje v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži u Prahy na projektu OSN za celosvětové snížení hrozby použití jaderných zbraní.

    Co chce změnit?

    V programu se mj. zabývá dostavbou městského okruhu, opravou a výstavbou mostů, zlepšením systému městské hromadné dopravy a parkováním: „My chceme postavit záchytná P+R parkoviště nejen kolem stanic metra, ale také u nádraží vybraných obcí ve Středočeském kraji. Budeme s nimi spolupracovat a rádi jim finančně přispějeme,“ stojí v textu programu Praha Sobě.

  • 3.

    Pavel Vyhnánek (Praha Sobě, 35 let)

    Na finance města bude dohlížet Pavel Vyhnánek.
    Autor: Blesk
    Nad kasičkou města bude nově bdít ekonom Pavel Vyhnánek, který doposud působil jako zástupce starosty Prahy 7. Klíč od městské pokladny mu předá Eva Kislingerová (ANO). Vyhnánek vystudoval ekonomii na univerzitě v Bologni a v Norimberku. Po osmi letech strávených v zahraničí se vrátil do České republiky a pracoval v bankovnictví. Od roku 2014 dohlížel ve funkci zástupce starosty na veřejné zakázky a tok peněz holešovické radnice.

    Co chce změnit?

    Zmapujeme a srozumitelným způsobem zveřejníme informace o majetku města, jeho podřízených organizacích, stavbách, pozemcích, majetkových podílech a financích. Vytvoříme přehledný web, kde Pražané najdou výroční zprávy s informacemi o využití majetku a jeho hodnotě,“ slibuje v programu Pavel Vyhnánek.

  • 4.

    Petr Hlaváček (TOP 09, 57 let)

    Petr Hlaváček povede územní rozvoj města.
    Autor: ČTK
    Velký návrat čeká bývalého ředitele Institutu pro rozvoj a plánování hlavního města Prahy. V září 2016 byl z této funkce odvolaný Petrou Kolínskou (SZ). Nyní bude slavný architekt zastávat její post, náměstka pro územní rozvoj. Úspěšný architekt a urbanista Hlaváček je absolventem a pedagogem Fakulty architektury ČVUT a hostujícím profesorem na University of Michigan College of Architecture.

    Co chce změnit?

    V programovém prohlášení slibuje, že zatočí s brownfieldy, zabrání vylidňování centra a bude více spolupracovat s developery. Prioritou je dokončení Metropolitního plánu a komunikace s obyvateli: „Zmapujeme a srozumitelným způsobem zveřejníme informace o majetku města, jeho podřízených organizacích, stavbách, pozemcích, majetkových podílech a financích. Vytvoříme přehledný web, kde Pražané najdou výroční zprávy s informacemi o využití majetku a jeho hodnotě,“ stojí v programu Spojených sil pro Prahu.

  • 5.

    Petr Hlubuček (STAN, 44 let)

    Petr Hlubuček se zasadí o rozvoj životního prostředí v Praze.
    Autor: Web Starostové a nezávislí
    Posledním náměstkem bude dosavadní starosta Prahy-Lysolaj. Po Janě Plamínkové (STAN) se bude zabývat otázkami životního prostředí. Městskou část řídil Petr Hlubuček osm let a je také znovuzvoleným předsedou Svazu městských částí hlavního města Prahy. Ve svých funkcích dbal o výstavbu parků, hřišť a naučných stezek. Je také předsedou Klubu chovatelů chocholatých plemen drůbeže.

    Co chce změnit?

    Nový náměstek by podle programu měl pokračovat v dosavadním rozvoji zeleně v Praze. Chce navazovat na současné dlouhodobé projekty a nově rozšiřovat plochu parků, lesů, lesoparků a rekreačních zón. Slibuje, že revitalizuje pražské potoky a zvýší množství zeleně v ulicích: „Vysadíme do ulic výrazně více stromů, což ale bude znamenat změnu norem pro výstavbu,“ píše se v programu.

    A co zbývajících šest radních?

  • 6.

    Hana Kordová Marvanová (STAN, 56 let)

    Hana Kordová Marvanová se bude zabývat legislativou.
    Autor: ČTK

    Do rady města míří i matador české politické scény, právnička a bývalá místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Hana Kordová Marvanová. Na magistrátu se bude zabývat legislativou a ve své pozici by měla využít různé zkušenosti, které nasbírala v projektech zaměřených na boj s korupcí. Co se týče politické kariéry, v letech 1990 až 1998 a 2002 až 2009 byla poslankyní za Občanské fórum, ODS a Unii svobody. V roce 2014 krátce působila jako náměstkyně ministryně spravedlnosti.

  • 7.

    Jan Chabr (TOP 09, 30 let)

    Jan Chabr bude správcem městského majetku.
    Autor: Facebook
    Na majetek města bude dohlížet absolvent politologie a práv Univerzity Karlovy a zastupitel Prahy 6 v letech 2014 až 2018. Jan Chabr pracoval v různých notářských kancelářích, účastnil se organizací mezinárodních konferencí a poskytoval i právní poradenství v oblasti investic do nemovitostí. V soukromém sektoru byl od roku 2011 jednatelem společnosti na dovoz a distribuci francouzského champagne.

  • 8.

    Hana Třeštíková (Praha Sobě, 36 let)

    Hana Třeštíková bude mít na starosti kulturu.
    Autor: ČTK

    Dcera slavné dokumentaristky Heleny Třeštíkové má za sebou úspěšné čtyři roky na radnici Prahy 7. V Holešovických měla Hana Třeštíková na starosti kulturu a tou se bude zabývat i na magistrátu hlavního města. Vystudovala Akademii múzických umění v Praze a po studiu se živila jako produkční Febiofestu a dokumentárních filmů. Kromě toho se aktivně zapojuje do sousedských událostí a podporuje komunitní život.

  • 9.

    Milena Johnová (Praha Sobě, 51 let)

    Mileně Johnové byla svěřená sociální oblast.
    Autor: Web kvalitavpraxi.cz
    Sociální oblast a zdravotnictví dostala na starost úspěšná absolventka Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v oboru Molekulární biologie a genetiky. Milena Johnová během své kariéry absolvovala mnoho vzdělávacích pobytů po celém světě. Zkušenosti v sociální otázce získávala praxí v různých institucích a neziskových organizacích, kupříkladu v DUZE, psychiatrické léčebně Bohnice, Pražské organizaci vozíčkářů. V letech 2000 až 2003 měla na Ministerstvu práce a sociálních věcí na starost přípravu systému kontroly kvality sociálních služeb.

  • 10.

    Adam Zábranský (Pirátská strana, 24 let)

    Otázkou bydlení se bude zabývat Adam Zábranský.
    Autor: ČTK

    Ožehavým tématem bydlení se bude zabývat mladý politik Adam Zábranský. Za sebou už má čtyři roky v zastupitelstvu magistrátu a je 1. místopředseda krajského sdružení Pirátů v Praze. Momentálně studuje na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Ve své funkci se zaměřoval na sociální otázky, problematiku bydlení a transparentnost.

  • 11.

    Vít Šimral (Pirátská strana, 32 let)

     

    Školství v Praze povede Vít Šimral.
    Autor: Pirátská strana

    Nejvíce titulů ze všech radních má bezesporu Vít Šimral, jehož celé jméno i s tituly vypadá takto: PhDr. Mgr. Vít Šimral, Ph.D. et Ph.D. V radě města mu připadla oblast školství. V současnosti působí jako postdoktorand na Ekonomické fakultě Technické univerzity v Liberci a na Filozofické fakultě Univerzity Hradec Králové. V soukromé sféře se živí jako manažer v poradenské společnosti InvEast.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 5

blackhole1: NO TAK ALESPOM ŽE TAM NENI TA TEPLUCH UŽ TAK JE PRAHA TEPLÁ JAK PLYNARENSKÁ KAMNA!!!

(26. 10. 2018 17:07)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy