Po několika ostře sledovaných jednáních budoucí koalice Pirátů, Praha Sobě a Spojených sil pro Prahu došlo k odhalení personálního rozložení rady. Ve čtvrtek 25. října se konečně rozhodlo o novém vládci magistrátu Prahy, Zdeňku Hřibovi. Na novinky stihlo zareagovat ANO i ODS.

„Překvapilo mě, že dva lídři ze tří koaličních stran nejsou vůbec v radě a Hana Marvanová (STAN), která získala nejvíc hlasů, nebude náměstkyní primátora, ale radní. Co tím chce koalice dát najevo? Tomu nerozumím," řekl poslanec a předseda zastupitelů ANO Patrik Nacher.

Tahanice o řetěz

Svoboda uvedl, že volba Hřiba kandidátem na primátora je logická. „Ani jeden z lídrů nové koalice nemá s vedením města zkušenosti, proto je logické, že volba padla na Zdeňka Hřiba, jehož strana je ze stávajícího trojlístku nejsilnější. Mě ale mnohem více zajímají programové priority budoucího vedení města. Ty jsme se bohužel, kvůli neustálým tahanicím o primátorský řetěz zatím od nikoho nedozvěděli,“ sdělil.

Dvojka ODS Alexandra Udženija označila za zbabělství rozhodnutí, že Čižinský ani Pospíšil nebudou v městské radě: „Před volbami se zaklínali prospěchem Prahy a Pražanů. Když ale ztratili šanci na primátorský řetěz, převážil nad prospěchem města jejich osobní zájem. Takové chování lídrů považuji za zbabělost a zříkání se odpovědnosti,“ uvedla.

Pospíšil s Čižinským budou předsedy zastupitelských klubů svých uskupení. „Předsedové klubu mají silnou pozici při vyjednávání nebo mohou svolat koaliční vyjednávání. To, že bychom utíkali z pražské radnice, to není pravda,“ řekl ve čtvrtek po koaličním jednání Pospíšil.

ODS i ANO podle svých vyjádření počítají s tím, že budou v opozici. „Jsme na ni připraveni. Mrzí mě ale, že PS ani Spojené síly s námi ani jednou nejednali, to mě zklamalo. Piráti s námi jednali alespoň jednou, kde jsme si řekli naše mantinely, to bylo gentlemanské,“ řekl Nacher.

Piráti napnuli plachtu nad Prahou

Z vedení Pirátů je cítit odhodlání a sebedůvěra. Na názor, že v Praze si otestují svoje schopnosti, odpověděli na twitteru: „Na komunální úrovni teď budeme řídit řadu českých měst a je naší ambicí ukázat občanům skutečnou odpovědnost.

O tom, že si věří svědčí i tweet místopředsedy strany Jakuba Michálka: „Jsem presvedcen, ze Zdenek to zvladne i se svym tymem dobre! Ma za sebou silnou celostatni stranu, duveru volicu a do koalicni smlouvy prosazujeme garance, ze program koalice nebude jen dalsi papir. Konecne transparentni mesto bez trafik v dozorcich radach, dotahnout metropolitni plan a nastartovat rozumny rozvoj mesta, portal obcana online a zacit stavet metro D. Je pred nama spousta prace a drzim tymu na prazskem magistratu!“ píše ve svém příspěvku.

Fotogalerie
3 fotografie