Zatímco se jiní lidé řídí módními trendy, pro Tomáše je důležité pohodlí. „Nevím, jak to vidí ostatní muži, ale mně bylo v kalhotách v létě vedro. Byl jsem v nich zpocený a někdy trochu drhly i ty švy. Inspiroval jsem se prostě ženami, ty nosí vzdušné šaty a sukně,“ vysvětluje milovník kiltů.

Kilt ovšem nenosí tak dlouho. „Sukni jsem si tedy oblékl už jako malý kluk, ale jen na chvíli a doma,“ vzpomínal na své poprvé bez kalhot. Mezi lidi se však odhodlal jít až v dospělosti.

„Nejprve jsem zkusil jednu dámskou. Pak jsem přemluvil ségru a v roce 2013 jsme ušili první kilt vlastního střihu s kapsou. Škoda že jsem nesebral odvahu dřív a nechodil v něm třeba do školy,“ povzdechl si s úsměvem.


Ačkoli už jsou Pražané zvyklí na ledacos, s posměšky se čas od času taky setká. „Většinou převažují věty typu, že mám pěknou sukni nebo jestli jsem naostro a podobně,“ smál se Tomáš. A naostro pod kiltem opravdu chodí. Ovšem délka je natolik dostatečná, že redaktorku Tom ubezpečoval o tom, že okolí nepohorší, ani kdyby se předklonil.

V sukni i běhá

Jelikož rád běhá, mimochodem naboso, vytvořil letos kratší a vzdušnější model pánské sukně. „Tam už by něco možná mohlo vykouknout,“ řekl s vtipem. 

Nový sportovní model sukně je o něco kratší než ten klasický, který nosí už několik let.
Autor: Tomáš Zahálka

Výhody v bezkalhotové metodě vidí v mnoha ohledech. „Nikde neškrtí a větrá. Což je zrovna pro muže myslím vhodnější než kalhoty. Dalo by se namítnout, že v sukni je třeba si vhodně sednout. U mého kiltu je možné si sednout jakkoliv,“ prozradil.

A když mluvil o sednutí jakkoliv, začal ubezpečovat, že bez spodního prádla také není důvod bát se nechtěného přisednutí nevhodných partií. V tramvaji si to přisednou muži spíš v kalhotách… Když vidím, jak jsou v tom ti muži narvaní,“ začal se smát. Ale Tomáš přiznává, že se najdou i dny v roce, kdy si spodní prádlo vezme. A to například v zimě.

Ovšem s revolucí, že by jednoho dne začala chodit celá Praha v sukni, ani nepočítá. „
Asi ne, ale kdo ví. Muži jsou v oblékání zatím konzervativní, ve všem ostatním jsou ale pro novinky. V MHD a nejen dopravních firmách by se ale sukně mohla stát volitelnou součástí uniforem na léto. Když ženy mají na výběr i sukně a muži jen dlouhé kalhoty. Kilt je na rozdíl od kraťasů i společenský oděv,“ řekl nakonec.
Fotogalerie
12 fotografií