Středeční den se v Praze pojí nejen se zprovozněním modrých zón, ale i s pro Pražany méně známým tématem, které se věnuje násilnému odebírání orgánů čínským vězňů a také pronásledování členů duchovního hnutí Fa-lun-kung.

Dopoledne několik desítek lidí protestovalo proti čínské vládě u ambasády v Praze. Odpoledne následně vyrazil pochod v čele s orchestrem z centra Prahy na Hradčanskou. 

Meditační praxe Fa-lun-kung (Falun Gong) pochází z buddhismu. Zahrnuje pomalá, energetická cvičení a klade důraz na hodnoty pravdivosti, soucitu a snášenlivosti. Věnují se jí lidé ve více než stovce zemí po celém světě. Původně byla v Číně podporovaná i vládou, od roku 1999 jsou ale její členové perzekvováni. „Tito lidé jsou podle nezávislých vyšetřovatelů nejvíce pronásledovanou skupinou vězňů svědomí v Číně,“ řekla za pořadatele Jana Skovajsová.

Video
Video se připravuje ...

Prahou prošel pochod s orchestrem proti násilnému odebírání orgánů vězňům v Číně. Tadeáš Provazník

Pořadatelé dnešního shromáždění tvrdí, že více než 3600 příznivců tohoto hnutí bylo v Číně umučeno a asi sto tisíc jich je vězněno. Podle předsedkyně Asociace Falun Gong ČR Veroniky Sunové jsou vězňům také bez jejich svolení odebírány orgány ke komerčním transplantacím. „Od roku 1999 je už přes milion obětí,“ řekla dále.

Odpoledne vyrazí průvod podporovatelů na pochod z Václavského náměstí přes Staroměstské náměstí a Karlův most na Hrad. Aktivisté dlouhodobě poukazují také na útlak čínských křesťanů či Tibeťanů.

Podívejte se na obsáhlou galerii a videa z pochodu centrem Prahy:

Fotogalerie
21 fotografií