Jiřího z Poděbrad, Maceškův palác, Radhošťská ulice, Flora, Italská ulice, Olšanské hřbitovy nebo okolí stanice metra Želivského. Nejen tyto oblasti, které protíná Vinohradská ulice, se dočkají během několika let velkých změn.

V plánu je rekonstrukce tramvajové trati, kterou hodlá město využít k celkovým úpravám této třídy. „Koncepční studie proměny Vinohradské počítá také s novým uspořádáním tramvajových zastávek, vybudováním nových přechodů pro chodce nebo zajištění větší bezbariérovosti,“ prozradila k chystaným změnám náměstkyně primátorky Petra Kolínská.

Vizualizace Vinohradské ulice na Olšanských hřbitovech
Autor: IPR Praha
Dle informací náměstkyně se chystá také mnoho dodatečných změn, které dotvoří charakter nové ulice. Na Vinohradské proto dojde na úpravu chodníků a obnovení laviček, město v ulici vysadí 85 nových stromů.

„Kromě zlepšení dopravního řešení dojde také ke zkvalitnění veřejných prostranství, které bude přínosem také pro obchodníky a podnikatele v místě,“ slibuje si od plánované rekonstrukce Kolínská.

Vizualizace Vinohradské ulice u Jiřího z Poděbrad
Autor: IPR Praha

Rozsáhlé úpravy mají podle plánu magistrátu odstartovat ve druhé polovině roku 2018 a potrvají zhruba dva roky. Město podle náměstkyně primátorky počítá s tím, že i během těchto prací bude zajištěna funkčnost provozu tramvajové tratě.

IPR se ptal lidí

Původní koncepční studii má na svědomí Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR), který při tvorbě vizualizací spolupracoval s městskými částmi. Praha 2 a Praha 3 tak do nového vizuálu Vinohradské měla co mluvit, IPR se ale soustředil také na představy zdejších Pražanů.

„Při tvorbě studie jsme se na názor ptali i místních – čeho si váží, co jim znepříjemňuje život, co by chtěli zlepšit. Jsem rád, že se nám podařilo vypracovat kvalitní návrh rekonstrukce, který pomůže vytvořit živou městskou třídu, kde budou lidé chtít trávit čas,“ prozradil ředitel institutu Petr Hlaváček.

Soutěž může cenu snížit

Odhadovaná cena celého rozsáhlého projektu je podle vedení města 548 až 610 milionů korun. Jedná se však v současnosti pouze o součet předpokládaných hodnot jednotlivých dílčích zakázek, o které Praha teprve bude soutěžit.

„Co se týče laviček, pítek, stojanů na kola a dalšího mobiliáře, ten má vyjít na 11 milionů korun, doplnění stromořadí na dalších 7 milionů, lampy budou stát 18 milionů,“ uvádí stávající odhad cen náměstkyně primátorky Petra Kolínská.

Po vysoutěžení jednotlivých zakázek se dá očekávat, že výsledná cena rekonstrukce Vinohradské třídy bude nižší, než je stávající předpoklad.

Prohlédněte si celou vizualizaci rekonstrukce Vinohradské ulice:

Fotogalerie
7 fotografií