„Letos se chystá DPP investovat do rozvoje tramvajové sítě a klíčových rekonstrukcí 1,5 miliardy korun. To ještě bude doplněno investicí do nové vozovny v Hloubětíně a dále také do Dvoreckého mostu, který bude mít na sobě tramvajovou trať. To jsou investice ve výši další asi miliardy korun,“ řekl Hřib.

Jako první opraví podnik koleje na Letenském náměstí. Dělníci opraví lomy kolejnic a vymění opotřebované kolejové oblouky. Tramvaje tak nepojedou mezi Strossmayerovým náměstím a Hradčanskou. Lidé budou muset využít náhradní autobusy X1 a v noci X91. Jednotlivé linky pak pojedou po náhradních trasách.

V centru města začne 29. června výstavba nové trati v horní polovině Václavského náměstí. Stavba potrvá tři roky. Tramvaje přes náměstí mezi Vodičkovou a Jindřišskou ulicí nepojedou od tohoto data do 30. září, tj. tři měsíce. Náklady na vybudování trati od Národního muzea doprostřed náměstí vyjdou na 1,24 miliardy Kč. Jako první vznikne odbočka a napojení ze současné tramvajové trati, práce budou postupovat směrem k muzeu.

Další významnou investicí je rekonstrukce v Dlážděné a Havlíčkově na Praze 1, která potrvá od 29. dubna do 28. června. Náhradní doprava zavedena nebude. „Jedná se o kompletní rekonstrukci. Trať je z BKV panelů a nově bude mít pevnou jízdní dráhu s antivibračními rohoženmi a protihlukovými úpravami,“ řekl vedoucího tramvají DPP Miroslav Penc.

Důležitou bude pro pražskou MHD oprava kolejí v ulici Dukelských hrdinů na Praze 7. Dělníci zahájí práce na opravě úseku od Strossmayerova náměstí k Výstavišti 29. června a dokončí ji 25. října. Opravena bude i smyčka na Výstavišti. DPP bude opravovat také trať v Nádražní ulici na křižovatce s Bozděchovou a opraví koleje ve Spálené. Pokračovat bude v započatém prodloužení trati na Pankráci ke stanici metra C.

Výluky v metru

V metru podnik letos v květnu vymění výhybky v depu Hostivař, na přelomu června a července vymění pražce a modernizuje zabezpečovací zařízení na trase C, přičemž nepojede metro mezi Pražského povstání a Hájemi. Výměna pražců čeká na podzim na trase C také úsek mezi Kačerovem a Muzeem.

Zabezpečovací zařízení vymění podnik rovněž na trase A ve stanicích Muzeum, Můstek a Staroměstská. Metro mezi Náměstím Míru a Dejvickou nepojede 3. a 4. srpna. V několika víkendech bude pokračovat oprava stropní desky metra C Florenc.