Těšitel svou rezignaci oznámil v pátek na mimořádném zasedání předsednictva ČOS. Odstoupil i z pozice člena předsednictva a výboru Sokola. „Po zralé úvaze a vzájemné domluvě s Martinem Chlumským jsme dospěli k závěru, že po osmi letech ve funkci jednatele skončím. Myslím, že za tu dobu jsem pro náš spolek odvedl kus práce. Odchod jsem avizoval už loni a věřím, že tento krok napomůže situaci v Sokole zklidnit, což je nyní před sletem naprosto zásadní,“ uvedl Těšitel. Členem předsednictva byl od roku 2001.

„Rád bych bratru Josefu Těšiteli poděkoval za jeho dlouholetou a obětavou práci pro Českou obec sokolskou. Jeho rozhodnutí respektuji,“ řekl Chlumský. Výbor ČOS bude v sobotu 27. dubna volit starostu a členy předsednictva. Celkem se přihlásilo pět kandidátů. Chlumský se jako jediný uchází o post starosty, zbylí čtyři se ucházejí o další posty v předsednictvu. Funkční období všech zvolených bude do roku 2025, kdy se uskuteční volební sjezd Sokola.

Sebevražda asistentky

Moučková rezignovala na mimořádném březnovém jednání Výboru ČOS, které se konalo kvůli odhalení bankovního a úvěrového podvodu v organizaci. Podle policie se ho dopustila bývalá asistentka Moučkové. Sokol již dříve uvedl, že pracovnice spáchala v jeho sídle sebevraždu. Podle policie jedna z podezřelých z podvodu zemřela, ale okruh podezřelých nebyl uzavřen. Na jednání tehdy rezignoval i další člen předsednictva Jan Boris Uhlíř. Na vlastní žádost skončil i ředitel kanceláře ČOS Marek Tesař, jako důvod uvedl chování a postoj k Moučkové.

Škoda v řádech desítek milionů

Chlumský po březnovém jednání novinářům řekl, že Sokol pod dočasným vedením vypíše externí audit financí a bude se dál připravovat na letní slet. Podle dosavadních zjištění Sokola činí škoda v ústředí organizace 46 milionů korun. Největší část, asi 36 milionů, pochází z úvěrových smluv, které byly uzavřeny bez souhlasu a autorizace předsednictva a nebyly vedeny v účetnictví spolku, uvedl dříve mluvčí organizace Radek Smekal. Další část byla rozpočtová rezerva, asi šest milionů korun, či jistina složená nájemci Tyršova domu, asi 3,5 milionu Kč. Smekal uvedl, že šlo o peníze na samostatných účtech, které Sokol nevyužívá pro běžný provoz.

K rezignaci vyzývali Moučkovou zástupci a starostové některých žup. Někteří požadovali i rezignaci Těšitele, k jeho odstoupení ze všech funkcí opakovaně vyzývali v otevřených dopisech Sokolové ze středočeských Dobřichovic.

Těšitel bude do XVII. všesokolského sletu dále zodpovídat za materiální zajištění účastníků sletu, tedy za zajištění cvičebních úborů, sletového náčiní a nářadí, a zůstane členem sletového týmu.

Fotogalerie
20 fotografií