Větší počet vloupání zaznamenali kriminalisté od konce loňského roku. „Z provozoven si pachatel po provedeném vloupání odnášel finanční hotovost, drobnou elektroniku a nebylo výjimkou, že těchto vloupání provedl i několik za noc,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk. 

Když se policisté na případy zaměřili podrobněji, zjistili, že mají některé společné rysy. Přestože se pachatel při vloupáních maskoval, povedlo se jim na základě kamerových záznamů u něj všimnout několika konkrétních detailů a vytipovali zájmové časy, kdy je nutné kontrolovat v ulicích Prahy osoby, které tyto markanty splňují. Ve spolupráci s kolegy z hlídkových útvarů se jim pak podvedlo ustanovit podezřelého,“ popsal postup Daněk. 

Kriminalisté pak muže začali sledovat, tak se dozvěděli, kde přebývá, a při domovní prohlídce se jim pak podařilo zajistit řadu důkazů - kradené věci i nástroje, které k vloupání používal. Muž je teď obviněný z celkem 13 případů vloupání se škodou přes 300 tisíc, to ale nemusí být vše - z dalších 11 případů vloupání je podezřelý, policisté čekají na vyhodnocení stop. 

„Muž je stíhaný pro trestné činy krádež a poškození cizí věci, kdy mu v případě odsouzení hrozí až 5 let vězení. Stíhání je vedeno vazebně,“ dodal Daněk.

Na závěr také upozornil, že muž není v oboru žádným nováčkem - muž se už dříve vloupával do buněk, které sloužily k očkování proti covidu-19, odpykal si dvouleté vězení a byl propuštěn loni v září.

Video
Video se připravuje ...

Policisté dopadli muže, který se vloupal do deseti provozoven. Policie ČR

Fotogalerie
4 fotografie