Poslední půlrok se podle Lánského na místě připravovalo staveniště a řešili se přeložky sítí. Developer také výstavbu předběžné konzultovat s městskou částí a úřady. „Od července ale platí nový stavební zákon, a to může být divoká karta, která všemi termíny zamává,“ dodal Lánský.

Architektonickou soutěž na výstavbu vyhrál návrh studie od společnosti Jakub Cigler Architekti. Stavba bude zahrnovat jak byty, tak kanceláře a maloobchodní prostory. Podobně jako u zbourané Aulického stavby by na místě měl být znovu polouzavřený blok, který ale má být průchozí. Uprostřed vznikne menší prostranství. Studio Jakuba Ciglera s Pentou už dříve spolupracovalo například na projektech Aviatica v pražských Jinonicích. Stojí také za výstavbou obchodního domu Quadrio na Národní třídě nebo za současnými plány na přestavbu hlavního nádraží.

Zbouraná budova Transgasu byla pojmenována podle stejnojmenného plynovodu. Komplex tří budov postavených mezi lety 1972 až 1978 ve stylu brutalismu sloužil jako Centrální řídící centrum plynovodu či také jako federální ministerstvo paliv a energetiky. Kombinoval v sobě ale také jiné architektonické styly, jako například ranou postmodernu nebo takzvaný high-tech. V roce 1974 vznikla hlavní část centrálního dispečinku a o roku 1978 byly dokončeny obě kancelářské věžové budovy.

Václav Aulický

Václav Aulický se narodil 1. března 1944. Jeho nejznámějším dílem je televizní věž na pražském Žižkově. K jeho dalším realizacím patří dostavba výškových budov na pankrácké pláni v Praze nebo objekt telefonní ústředny v Praze-Dejvicích. Představitel high-tech architektury absolvoval stavební fakultu ČVUT v Praze. Transgas byl jeho prvním významnějším projektem, na kterém se spolupodílel.

V lednu 2019 stavební úřad dal povolení k demolici budovy Transgasu. Proti povolení demolice se nikdo neodvolal, takže 1. února 2019 vstoupilo v platnost. Vedení Prahy se od podzimu 2018 snažilo budovu na poslední chvíli od jejího majitele neúspěšně odkoupit.

Video
Video se připravuje ...

V pátek 15. února 2019 začala demolice budovy Transgas na Vinohradské třídě. David Zima

Fotogalerie
26 fotografií