„Myslím si, že na některé osobnosti našich dějin bychom neměli tak snadno zapomínat a nahrazovat je prázdnotou slov nejrůznějších demonstrátorů moci. Snad ještě víc než za (prvního československého prezidenta) Tomáše Garrigua Masaryka platí, že víc než obnovu hospodářskou a politickou potřebuje naše doba obnovu mravní,“ řekl Novotný.

Čapka označil za obrovskou osobnost českých, evropských, ale i světových dějin. V části vystoupení Novotný připomněl také poslední chvíle spisovatelova života a jeho pohřeb na Vyšehradském hřbitově jen několik měsíců před okupací zbývajícího českého území nacistickým Německem a zřízením protektorátu Čechy a Morava. „Lze bez nadsázky říct, že se tehdy na Vyšehradě pohřbívala duše první republiky,“ uvedl Novotný.

Čapek zemřel před 85 lety na následky zápalu plic, v době událostí roku 1938. Těžce nesl tehdejší mnichovskou dohodu a po ní následující kapitulaci. Úmrtí Čapka uchránilo před zatčením gestapem. Jeho bratr, malíř a spisovatel Josef Čapek zahynul v nacistickém koncentračním táboře.

Karel Čapek se narodil 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích. Patřil k nejvýznamnějším osobnostem meziválečné české společnosti. Celý svět převzal slovo robot, které vymyslel pro divadelní hru R.U.R. Psal i poezii, prózu, cestopisy a pohádky a věnoval se také politickým a filozofickým úvahám. Bojoval proti zlobě a nenávisti, která se koncentrovala ve fašismu a nacismu. Proto si také pro něj krátce po obsazení Prahy přišlo do jeho vily gestapo. Čapek byl ale již mrtev. Jeho knihy vycházejí i v současnosti po celém světě.

Společnost bratří Čapků, která pietní setkání u spisovatelova hrobu organizuje, existuje od roku 1947. Snaží se přispívat mimo jiné k šíření filozofického, mravního a sociálního odkazu Karla a Josefa Čapkových.

Video
Video se připravuje ...

Jak původně vypadal robot podle Karla Čapka, odhalí výstava z první republiky Adam Balažovič/BPŽ

Fotogalerie
26 fotografií