Žižkovský tunel byl kompletně dokončen 21. prosince 1953, Pražané ho mohli ale využívat už o dva roky dříve. Nešlo tehdy o nijak nový nápad, už o více než sto let dříve o podobném plánu psaly tehdejší noviny.

„Občané žižkovští zamýšlejí pod vrchem Žižkovem vésti tunel, aby propojení mezi Karlínem a Žižkovem bylo bližší. Náklad na tunel, který by byl pouze pro pěší a vybíhal by na Karlínském náměstí poblíž tamního kostela, udává se 300 tisíc zlatých a nesla by jej obeč žižkovská, kdežto na Karlínu se žádá, aby se postaral o budoucí osvětlení,“ psal politický týdenník katolický už v roce 1873.

Úkryt při válečném konfliktu

Stavba se tedy o více než sto let pozdržela, v padesátých letech však nebyl vybudován jen tunel samotný, ale také další prostory, které by i dnes mohly sloužit jako kryt pro obyvatelstvo v případě válečného konfliktu a schovávají se za několika plechovými dveřmi. Tunel byl dokonce vybaven vlastní zásobárnou vody, ventilací vzduchu, zdrojem elektřiny či prostorami pro uložení mrtvol. Projekt tunelu dokonce počítal s tím, že v případě jaderné války by se obě strany tunelu uzavřely mohutnými vraty, čímž by vznikl prostor schopný nouzově pojmout až 1250 osob.

Tunel pod Vítkovem neměl až do roku 2014 oficiální jméno. V prosinci toho roku se rozhodlo, že ponese název Žižkovský. Kdo se tunelem vydá ze Žižkova do Karlína nebo obráceně, ušetří čas. Jde o bezkonkurenčně nejrychlejší spojení těchto dvou pražských čtvrtí. Šířka tunelu se pohybuje mezi 4,4 a 4,8 metry, maximální výška činí 3,4 metru. Při cestě z Karlína je třeba vystoupat výškový rozdíl skoro 29 metrů, přičemž průměrné stoupání činí nezanedbatelných 8,1 procenta.

Oblíbenec filmařů

Žižkovský tunel je také oblíbeným místem filmařů. Útěchu v něm hledala hlavní hrdinka filmu Samotáři Hanka, tedy herečka Jitka Schneiderová. Vykřičet vztek sem přišla i Ofka v podání Marty Issové ve filmu Děti noci. A tunelem probíhal i vyšetřoval Karel Hrubeš (Michal Dlouhý) ve filmu Sametoví vrazi.

Video
Video se připravuje ...

Podzemní prostory pod vrchem Vítkov skrývají nejen rozsáhlý komplex vyztužených chodeb, které mají sloužit jako protiatomový kryt, ale také tajnou laboratoř s urychlovačem částic. David Zima

Fotogalerie
76 fotografií