Na Tachovském náměstí se potkávají chodci z Husitské ulice, chodci z žižkovského tunelu, ale i chodci a sportovci, kteří se pohybují na cyklostezce kolem Vítkova. Celé náměstí je pro všechny nyní prostupnější, přehledné a je v něm minimum bariér. Přibylo ale i několik zajímavých detailů. Hned při příchodu k náměstí zaujme osobní váha, kde si například sportovci z Vítkova mohou udělat přehled o spálených kaloriích. Opodál je také funkční pumpa na vodu, kde si kdokoliv může načerpat pitnou vodu. Nad náměstím se pak také tyčí vysoký sloup s lampou připomínající maják, ten má sloužit jako orientační bod, kde se kříží tři důležité cesty.

Maják nad průsečíkem důležitých cest

„Chtěli jsme, aby se Vítkov bezbariérově propojil s Žižkovem, aby zde vznikl prostor, kde lidé mohou posedět a aby hospody, které zde jsou, mohly využívat tento prostor i pro své zahrádky,“ uvedl architekt Štěpán Valouch ze studia OV Architekti. Zdůraznil také, že hlavním tématem náměstí je právě křížení několika pěších cest, na což má maják odkazovat: „Je to taková značka, toho průsečíku, který se zde nachází,“ uvedl pro Blesk.

Architekt Valouch také vysvětlil, proč na náměstí přibyla zrovna váha: „Dříve zde byla městská váha, kde se vážilo zboží, co nakoupili obchodníci, aby z něj odvedli daň. My jsme si říkali, že sem dáme jinou váhu, která může vážit nás, konkrétně naše přírůstky a úbytky.“ Váha se dříve nacházela v malé budově, která s revitalizací místa šla k zemi. Nyní na jejím místě bude růst několik platanů a lidé zde budou moci posedět na lavičkách.

Tachovské náměstí na Žižkově se po letech diskusí dočkalo revitalizace. Přibyl zde maják, váha nebo pumpa na vodu
Autor: Blesk

„Tunel do Karlína sice zkrátil cestu dělníkům a úředníkům mezi Karlínem a Žižkovem, ale zároveň velmi necitlive přetnul náměstí na dvě rovnoběžné ulice. Ten prostor neměl žádnou jasnou koncepci a postupně degradoval. Zelený prostor, který zde byl, sloužil jako veřejné toalety a náměstí to bylo jen podle názvu,“ uvedl k příležitosti slavnostního otevření starosta Prahy 3 Michal Vronský. Praha podle jeho slov nyní získá důstojný vstup na Vítkov, ale i kvalitní veřejný prostor, funkční historickou pumpu a váhu a maják.

Nynější starosta Prahy 3 se přitom před několika lety v revitalizaci náměstí sám angažoval, bylo to však mnohem dříve, než vůbec vstoupil do politiky. „Na začátku jsme byli já, má žena a dva lidé, kteří zde měli bar. A protože to náměstí bylo neutěšené, řekli jsme si, že s tím zkusíme něco udělat. Byl to pro mě takový první kontakt s věcmi veřejnými, ale že bych se díky tomu dostal do politiky, to úplně ne,“ řekl Vronský Blesku. Zhruba před třinácti lety přesvědčil několik architektů, aby na revitalizaci zdarma vypracovali několik skic. Na radnici se mu poté podařilo vyjednat pro autory skic odměnu, čímž se skicy staly majetkem radnice a revitalizace Tachovského náměstí se stala tématem.

Práce na revitalizaci však začaly až v létě minulého roku. Proměna náměstí radnici stála přibližně 77 milinů, přičemž hlavní město na stavbu přispělo 25 miliony korun. V létě by k ústí Žižkovského tunelu mělo také být instalováno umělecké dílo ze zrcadel a světelných prvků.

Fotogalerie
14 fotografií