Proměna parku bude rozdělena do šesti částí. První fáze začne letos během letních prázdnin a potrvá minimálně dva roky. Jedná se o prostranství, které začíná hned za památníkem. Tato část oprav vyjde na téměř 110 milionů korun a uskuteční ji firma FIRESTA-Fišer, rekonstrukce, stavby.

Na místě parkoviště bude vytvořeno prostranství s mlatovým povrchem a u něj bude postaveno občerstvení s veřejnými záchodky. Asfaltový povrch silnice nahradí beton v kombinaci s velkoformátovou dlažbou. Uprostřed promenády bude nově i gejzír a další vodní prvky, které budou o horkých letních dnech ochlazovat ovzduší. Dále dojde k celkovému zúžení promenády. Průjezdnost pro auta bude zachována, a to i během stavebních prací.

Další etapy plánované rekonstrukce by měly navázat na první část, ale zatím není jisté, kdy by měl park dostat finální podobu. Počítá se s tím, že „hotovo“ bude nejdříve za 10 let.

Současný stav

V současnosti vede prostředkem praku široká silnice. „Je vidět, že ten zub času tady pracoval, asfaltéři tady v různých letech používali různý asfalt. Chtěli jsme to sjednotit a chtěli jsme sem přinést to, co tady chybí,“ okomentoval současný stav promenády Dan Frantík, vedoucí oddělení kontroly správy lesů odboru ochrany prostředí Magistrátu hl. m. Prahy.

Také je zde poměrně velké parkoviště, které podle Frantíka není pro park vůbec podstatné. Vedle parkoviště stojí starší budova, jejíž osud zůstává nejasný. Budova patří Praze 3 a v současnosti ji má pronajatou soukromá zahradnická firma. Starosta Prahy 3 Michal Vronský (TOP 09) sdělil, že situaci nechá prověřit.

Park na Vítkově se dočká proměny. Stavební práce budou zahájeny letos o prázdninách, 29. 6. 2023
Autor: Anastazie Podhůrská

Proměna parku se začala poprvé projednávat v roce 2006. O deset let později projekt získal současnou podobu a v následujících letech by měl být realizován.

Fotogalerie
6 fotografií