Od 1. listopadu si mohou Pražané ve 3 soupravách na každé lince metra prohlédnout novou grafickou podobu schémat linek metra nad dveřmi, dále zjednodušená schémata Prahy se zakreslením páteřních tras MHD vedle dveří a také novou podobu informací o smluvních přepravních podmínkách PID. V těchto testovacích soupravách bude nová grafika vždy na jedné straně vozu a pro srovnání zůstanou tytéž informace na druhé straně v původní grafice. Nová podoba schémat vychází ze základního grafického konceptu Čitelné Prahy, který je instalován v polovině stanice metra Palmovka a také v nově zrekonstruované stanici Jiřího z Poděbrad.

Ropid nyní provádí průzkum mezi cestujícími, aby vyladil i ty nejmenší detaily. „Nová grafika působí modernějším a odlehčenějším dojmem, cedule jsou na černém podkladu a právě tím větším kontrastem by měly být i čitelnější,“ vysvětluje mluvčí Ropidu Filip Drápal.

„Chceme to vyladit opravdu do té nejlepší podoby, aby ta nová grafika byla pro lidi přínosem. Ptali jsme se i vozíčkářů, lidí, kteří jsou slabozrací, takže máme celou škálu různých názorů na to, co by tam všechno mělo být,“ upřesňuje Filip Drápal s tím, že testování pokračuje.

Ve stanici Jiřího z Poděbrad jsou například přidány tzv. vertikální teploměry. „Což je seznam zastávek, který je platný vždycky pro ten daný směr tak, aby se mohli cestující hned na začátku, když sestoupí z eskalátorů, dobře rozmyslet, na kterou stranu jít. Našli si tam tu svoji stanici a nemuseli jít třeba až do poloviny nástupiště.“

Právě zmiňované teploměry jsou ve stanici Jiřího z Poděbrad prezentovány ve dvou variantách, které se od sebe mírně odlišují. Například barevností textů nebo způsobem znázornění aktuální stanice či vysvětlivek bezbariérovosti jednotlivých stanic.

„Novým užitečným pomocníkem jsou také vertikální seznamy stanic metra relevantní pro daný směr hned u prvního průchodu ze střední lodě od eskalátorů k jednotlivým nástupištím, kterým říkáme vertikální teploměry,“ vysvětluje Tomáš Machek, spoluautor nového designu ze studia Side2. „Na základě četných připomínek přibyl do základního rozcestníku s názvy konečných stanic metra hned zkraje nástupiště údaj, kterým směrem se nachází centrum,“ dodává Machek.

V následujícím období plánuje ROPID ve spolupráci s designéry a Dopravním podnikem hl. m. Prahy vyzkoušet novou grafiku také na lince metra C, konkrétně ve stanici Chodov, a dokončit proměnu celé stanice Palmovka včetně testování prototypů nových nosičů jak na nástupišti, ve vestibulu, tak i u vstupů na povrchu. Ještě do konce letošního roku přibydou v ulicích Prahy také tzv. „totemy“, které zdálky zvýrazňují vstupy do stanic metra nebo železnice, konkrétně u stanic metra Kobylisy a Malostranská a také u vlakové zastávky Praha-Eden.

Anketa

Která grafická podoba se vám líbí víc?

Nová
Původní

Video
Video se připravuje ...

Naleštěná stanice Jiřího z Poděbrad po deseti měsících přivítala prví cestující. Nové jsou obklady, eskalátory, vzduchotechnika ale i navigační systém Blesk

Fotogalerie
12 fotografií