Radní z Prahy 11 Ivana Hovorková podala rezignaci na svou pozici k 31. prosinci. Zbylí radní z Hnutí Libor Vrkoč a Marek Milaberský podali rezignaci k 31. lednu, protože chtějí dokončit práci, která přesahuje přes konec roku. „Splnili tak svůj veřejně deklarovaný slib z prosincového jednání zastupitelstva městské části, neboť zastupitelé České pirátské strany, kterým byla vypovězena koaliční smlouva, nevyslyšeli výzvu k rezignaci na své pozice v radě,“ uvedlo hnutí na facebooku.

HPP11 vyzvalo na prosincovém zasedání radní Pirátů Zuzanu Böhmovou, Jiřího Dohnala a Josefa Kocourka k rezignaci mimo jiné proto, že podpořili odvolání starostky městské části Šárky Zdeňkové na základě údajných pomluv a dlouhodobého porušování koaliční smlouvy. „Nehájí zájmy občanů a poškozují jméno městské části. Odmítáme být součástí rady, která nekoná ve prospěch občanů a neusiluje o transparentnost,“ řekl již na zasedání Jiří Štyler (HPP11). Radní za Piráty dali podle Jaroše na čtvrtečním jednání všech zastupitelských klubů najevo, že zůstávají ve funkcích.

Nyní zastupitelské kluby vyjednávají o možné koaliční spolupráci, Hnutí pro Prahu 11 zahájilo jednání o nové koalici s ANO. „Prošli jsme si programové body, shody a neshody a domluvili jsme se, že se potkáme znovu po Novém roce, kde si řekneme, jak bychom si tu spolupráci případně představovali,“ řekl opoziční zastupitel a lídr hnutí ANO v Praze 11 Ondřej Prokop. „My jako ANO a HPP11 máme hodně podobný program, máme podobné priority, jako jsou například snížení daně z nemovitosti, dětská pohotovost nebo kulturní dům v Hájích,“ dodal.

Shody vs. rozpory

Shod v programu obou klubů je podle Prokopa tedy hodně, míjí se však v názorech na územní rozvoj. „My bychom byli rádi, kdyby se Jižní Město více rozvíjelo, Hnutí pro Prahu 11 chce z Jižního Města dělat spíše skanzen, takže tohle bude složitější otázka,“ řekl Prokop. Jednáni s ANO převzal předseda zastupitelského klubu Ing. Štyler a předběžně vyjádřil připravenost HPP 11 domluvit dvoukoalici, včetně vzdání se postu starosty, uvedlo hnutí na facebooku.

Zastupitelé Prahy 11 odvolali na prosincovém zasedání starostku městské části, opozice a Piráti jako důvod uvedli mimo jiné neschopnost radnice řešit problémy. Komunální volby v Praze 11 vyhrálo HPP11 s 11 mandáty v zastupitelstvu, které má 35 členů. Druhé skončilo ANO s deseti mandáty a třetí Společně (ODS a NK) se čtyřmi zastupiteli. Praha 11 Sobě získala čtyři mandáty, tři zastupitele mají Piráti a TOP 09 se STAN také tři. Dosavadní koalice Hnutí pro Prahu 11, Pirátů a Prahy 11 Sobě měla těsnou většinu 18 hlasů.

Fotogalerie
3 fotografie