Radní města nového člena dozorčí rady zvolili v pondělí, proti byli radní za Piráty, podle kterých má Schmalz problematickou minulost. Pirátští zastupitelé také ve čtvrtek podpořili spolu s Prahou Sobě a SPD Čižinského návrh. Koaliční Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) pro doporučení Schmalze odvolat nehlasovalo, stejně jako většina zastupitelů STAN a ANO.

Z navrženého usnesení zastupitelé schválili pouze konstatování, že Schmalz je s hlavním městem ve sporu ohledně koupaliště Džbán. To se týká loňské kauzy, kdy společnost Molepo oznámila uzavření koupaliště pro veřejnost a odůvodnila to havarijním stavem. Zároveň požadovala změnu územního plánu na pozemcích u ulice Evropská pro bytovou výstavbu, kterou město loni zamítlo.

Čižinský uvedl, že pokládá za nevhodné, aby člověk, který je ve sporu s městem, byl členem orgánu městské firmy. Hřib zopakoval, že podle něj a pirátského klubu není Schmalz vhodným kandidátem do dozorčí rady plynáren. „Já to prostě vnímám jako riziko, někteří jiní to jako riziko nevnímají,“ řekl. Radní pro finance Zdeněk Kovářík (ODS) pak řekl, že Spolu bralo v potaz Schmalzovy zkušenosti. „V radě jsme nakonec rozhodli, že dáme přednost odbornosti před kádrováním,“ uvedl.

Opoziční zastupitel Radomír Nepil (ANO) v diskusi upozornil, že i v případě schválení by šlo pouze o deklaraci. „Rada by stejně musela najít nějakou většinu, která by ho (Schmalze) odvolala,“ řekl. Diskuse k návrhu trvala dvě hodiny, většinu času se však zastupitelé přeli o nesouvisející témata, někdy i vyhroceně.

Pražská plynárenská dlouhodobě patří mezi největší tuzemské dodavatele energií, plynem a elektřinou zásobuje asi 425 000 odběrných míst. V loňském roce zaznamenala zisk po zdanění 639,8 milionu korun, meziročně si tak polepšila téměř o 19 procent. Ještě výrazněji stouply tržby společnosti, a to z předloňských 17,1 miliardy korun na loňských 32,5 miliardy korun.

Fotogalerie
11 fotografií