Od 1. listopadu si mohou Pražané ve 3 soupravách na každé lince metra prohlédnout novou grafickou podobu schémat linek metra nad dveřmi, dále zjednodušená schémata Prahy se zakreslením páteřních tras MHD vedle dveří a také novou podobu informací o smluvních přepravních podmínkách PID. V těchto testovacích soupravách bude nová grafika vždy na jedné straně vozu a pro srovnání zůstanou tytéž informace na druhé straně v původní grafice. Nová podoba schémat vychází ze základního grafického konceptu Čitelné Prahy, který je instalován v polovině stanice metra Palmovka a také v nově zrekonstruované stanici Jiřího z Poděbrad.

Z bílých cedulí jsou černé

Rozdíl je jasný hned na první pohled. Zatímco stará schémata byla na bílém podkladu, nová jsou černá. Co se týče dlouhého schématu, tedy tzv. jezevčíka, kterého jsme zvyklí vídat nad dveřmi do soupravy, je nově uspořádáno tak, aby byl základní orientační prvek Prahy Václavské náměstí umístěn přímo uprostřed schématu ve vodorovné poloze. Nové schéma se také liší způsobem označení bezbariérových stanic. Ve zjednodušeném schématu páteřních linek MHD na stěnách vedle dveří přibyl detail centra se zvýrazněním hlavních pamětihodností i městské zeleně.

Aby se vyladily všechny „mouchy“, bude se vše nyní testovat. „Přímo v metru teď bude probíhat uživatelský průzkum. Na základě jeho výsledků pak zpracuje konečnou verzi grafické podoby. Cílem totiž je, abychom sjednotili všechny navigační a informační prvky do jednotného stylu,“ vysvětluje náměstek primátora pro oblast dopravy Zdeněk Hřib (Piráti).

První reakce se na sociálních sítích už objevují. Nejvíce vadí horší čitelnost a Pražané také kritizují, že se mění něco, co „bez problému funguje už desítky let.“ „Je to docela hezké. Jen mi to přijde jako ukázka něčeho, co není nutné měnit, když to funguje,“ myslí si jeden z diskutujících. „Grafik zřejmě nekompenzoval optické klamy bílého písma na černém pozadí, takže písmo vypadá malé a zbytečně nečitelné. Pocitově mi to přijde nahňácané uprostřed, roztahané na okrajích,“ přidává další svůj názor.

Hologramy v tubusech?

V metru se objevila i další novinka a cestující se přou, o co se vlastně jedná. V tubusu metra A se začaly objevovat hologramy, nebo spíš světelné efekty, které ohlašují například následující stanici. „Při jízdě metrem mi spadla brada. Na trase mezi Bořislavkou a Dejvickou testují v tunelu hologramy. Budoucnost je tady!“ zněl jeden z nadšených statusů na sociální síti X. A spekulace, o co se vlastně jedná, se rozjela naplno. Podle dostupných informací se však bude jednat spíše o LED panely, což ostatně potvrzuje i výroční zpráva dopravního podniku.

V tunelu metra mezi stanicemi Dejvická a Bořislavka byla zahájena pilotní instalace reklamních panelů LED multimediálního systému (LMS), který by měl zajišťovat projekci reklamních spotů skrze okna projíždějící soupravy metra,“ stojí ve zprávě. Dopravní podnik novinku oficiálně komentovat nechtěl, mluvčí Daniel Šabík sdělil, že v nejbližších dnech se však veřejnost podrobnosti dozví. Pravděpodobně tak půjde o reklamní plochu, podobné jsou k vidění i v dalších světových metropolích, jako je Barcelona, Madrid, Peking nebo Šanghaj.

Video
Video se připravuje ...

Naleštěná stanice Jiřího z Poděbrad po deseti měsících přivítala první cestující. Nové jsou obklady, eskalátory, vzduchotechnika, ale i navigační systém Blesk

Fotogalerie
11 fotografií