TSK je akciovou společností, jejímž zakladatelem a jediným akcionářem je hlavní město Praha. Společnost byla založena především aby spravovala silnice a vybrané účelové komunikace v Praze. Firma také provádí údržbu dopravního značení, světelné signalizace, chodníků, mostů či nábřežních zdí.

Obžalobu podalo Vrchní státní zastupitelství v Praze. „V případu byla podána obžaloba k Městskému soudu v Praze,“ potvrdil ČT sekretariát vrchní státní zástupkyně. Policie při rozsáhlém zásahu v březnu 2017 zajišťovala dokumenty na různých místech v Praze, Brně, Kladně a Čelákovicích. Kriminalisté zadrželi i tehdejšího šéfa TSK Ladislava Pivce.

Výhody za desítky milionů

Ve vedlejší větvi případu obvinili policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) tři lidi a jednu firmu ze sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky v předpokládané hodnotě přes 20 milionů korun. Podle dřívějších informací ČTK by měla obvinění souviset s kauzou týkající se výběrových řízení na rozvoj tzv. telematiky, tedy zařízení na měření rychlosti nebo elektronické informační cedule. Vrchní státní zastupitelství v Praze loni v červnu informovalo, že obžaloba byla podána na firmu a dva lidi. Případem se zabývá Obvodní soud pro Prahu 2.

V hlavní větvi případu ukončila NCOZ vyšetřování na konci minulého roku. Policisté podali návrh na obžalobu dalších 16 lidí a čtyř firmy pro trestné činy poškození finančních zájmů EU, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek, pletichy a podplácení, uvedla ČT.

Fotogalerie
4 fotografie