Medici na ulici je studentská iniciativa, která řeší bezdomovectví a poskytuje zdravotní péči lidem bez  domova bezmála 7 let. Jejich aktivity byly neocenitelné především v době pandemie koronaviru, kdy studenti medicíny docházeli třeba i do stanových městeček a dalších zařízení. Jejich aktivita však nepolevuje ani po pandemii, právě v zimních měsících se budoucí lékaři a sestry prakticky nezastaví.

Pomoc lidem v nouzi

Každý čtvrtek jsou k dispozici v noclehárně v pražské Michli. Zde se na ně mohou lidé bez domova každý týden obrátit se svými zdravotními problémy. Tito lidé nejčastěji trpí bércovými vředy a dalšími otevřenými ranami, v zimě se pak často přidávají i omrzliny.

„Jak byly ty velké mrazy, ošetřovali jsme jednoho staršího pána, který prakticky dva dny nespal a vůbec necítil nohy. Nemůžeme dělat žádné velké zákroky, jednak na to není prostor, jednak jsme zatím omezeni i znalostmi. Nohy jsme mu čistě obvázali a dostal alespoň prášky na bolest,“ vysvětluje medik Jáchym.

Nejčastějšími úkony mediků jsou proto obvazování chronických ran, léčba nachlazení, poskytování volně dostupných léků nebo také základních hygienických prostředků, ale i třeba teplých ponožek. Právě nohy jsou pro tyto lidi často největší problém i kvůli nevyhovující obuvi.

Průměrně studenti za jednu zastávku ošetří okolo osmi lidí bez domova, jen od začátku prosince už zvládli pomoct sedmi desítkám lidí. Celkově byli za minulý rok v kontaktu s 2 117 osobami a letos očekávají mírně vyšší počet klientů. „Já jsem se lidem na ulici chtěl věnovat vždycky, zvažoval jsem, že místo medicíny půjdu studovat sociální práci. Když jsem se dozvěděl o možnosti věnovat se jim v rámci studia, přišlo mi to skvělé,“ říká Jáchym.

Dobrovolná služba probíhá vždy v tandemu zkušenějšího studenta z vyšších ročníků a nováčka z nižšího ročníku. Do dobrovolné činnosti se však nezapojují jen studenti lékařské fakulty, ale také studenti oboru biomedicína nebo všeobecná sestra. Pro budoucí sestry je dobrovolnická činnost dokonce možností, jak splnit zápočet z volitelného předmětu.

Podle Jáchyma na mediky lidi bez domova reagují spíše kladně. „Naše služba má vesměs pozitivní ohlas. Lidé si váží naší přítomnosti a snahy jim pomoci. Nesetkáváme se s negativními ohlasy. Kdyby se snad medici cítili nekomfortně, vše je na dobrovolné bázi a oni mohou kdykoliv odejít,“ uzavírá.

Fotogalerie
9 fotografií