Armáda spásy je jedním z největších poskytovatelů sociálních služeb v oblasti péče o lidi bez domova, kromě střechy nad hlavou nabízejí lidem z okraje společnosti i lékařskou pomoc. U lidí bez domova je problém, že často nemají doklady, a proto navštívit standardní ordinaci lékaře většinou ani nechtějí, v ordinacích Armády spásy se však nepříjemných pohledů bát nemusí. „Předložení dokladů není podmínkou ošetření. Zanedbaná hygiena není překážkou vstupu do ordinace, v případě potřeby je možnost využít sprchu na místě,“ má na svém webu ordinace, kterou provozuje Centrum sociálních služeb Bohuslava Bureše Armády spásy na Praze 7.

Problém ale je, že lékaři ani sestry se do podobných ordinací příliš nehrnou, pravda, není to práce pro každého. „Čelíme dlouhodobému problému, který spočívá v nedostatku lékařů a sester. V tomto ohledu je zásadním problémem mimo jiné i financování zdravotního personálu v sociálních službách. Jsme připraveni otevřít ordinaci pro chudé v Brně, ale nedaří se nám sehnat lékaře. V Praze máme zase nedostatek zdravotních sester v Domově Přístav,“ říká Jan František Krupa, národní ředitel sociálních služeb Armády spásy.

Aby Armáda spásy nalákala nové pracovníky, snaží se sehnat dostatek financí především na mzdy, aby byly konkurenceschopné. „Uvědomujeme si totiž, že pracovní prostředí může být zátěžové, proto je pro nás důležité, aby měli naši zaměstnanci možnost pracovat i s tou psychickou zátěží, kterou práce obnáší. Záleží nám také na tom, aby se mohli dále vzdělávat, proto je samozřejmostí proplácení nejrůznějších odborných kurzů a vzdělávání,“ uvádí Jitka Klánová, ředitelka Centra sociálních služeb Bohuslava Bureše Armády spásy v Praze. I proto nabízejí například 6 týdnů dovolené oproti standardním 4 týdnům a individuální i týmovou supervizi, která by měla novým pracovníkům pomoct sžít se s náročnějším prostředím.

„Naše ordinace se na první pohled neliší od běžné ordinace praktického lékaře, odlišnosti jsou ve vykonávaných činnostech. S pacientem se snažíme řešit jeho dlouhodobé zdravotně sociální problémy, spolupracujeme s dalšími odborníky, a kromě toho, že ošetřujeme jeho zdravotní potíže, řešíme i jeho sociální situaci,“ říká Monika Vargová, zdravotní sestra ordinace pro chudé v Praze. „Přináší růst, jelikož se jedná o různorodou práci. Spolupracuji s lékařem v ordinaci, který tu ale není každý den. Jelikož lidem těžko vysvětlíte, že tu není, vedu v tu chvíli samostatně ošetřovnu, kdy sama rozhoduji,“ dodává.

„Lidé v Armádě spásy, ať  to jsou sociální pracovníci, či ti v přímé péči, mě respektují. Váží si mých vědomostí i mé odbornosti a své znalosti mohu předložit i praktickému či odbornému lékaři, poradit se s nimi a na tomto základě mohu své schopnosti dále rozvíjet. I když zde pracuji již osmým rokem, do práce se každý den těším,“ uzavírá zdravotní sestra.

Video
Video se připravuje ...

Hra na kytaru při dnu otevřených dveří domu Přístav Jan Dařílek

Fotogalerie
21 fotografií