Nocleženka umožňuje uhradit i věci, které standardní donátor nehradí, jako je prostá večeře. My věříme, že člověk nemá jít spát hladový, ale zákon o sociálních službách na tuto elementární potřebu nepamatuje," uvedl Krupa. Loni se podle organizace podařilo vybrat 30.000 nocleženek, což umožnilo zajistit dostatečné kapacity v nejstudenějších dnech.

Armáda spásy využívá nocleženky ve všech noclehárnách - v Praze, Brně, Karlových Varech, Ostravě, Krnově, Opavě, Šumperku, Jirkově a Havířově. V mrazivých dnech mohou lidé bez domova využít i denní centra, kde mohou zůstat po celý den. Organizace v zimních měsících poskytuje okolo 2500 míst včetně azylových domů.

Podle Krupy se stane, že poptávka po noclehu překročí kapacity nocleháren. "Ale ve většině případů jsme schopni zajistit nějakou, alespoň nouzovou variantu," řekl ředitel sociálních služeb organizace. Armáda spásy poskytuje podle něj i takzvanou volnou židli. To znamená, že pokud není místo, mohou lidé přečkat noc sice bez postele, ale v teple.

O projekt je podle organizace mezi veřejností zájem. V posledních letech zakoupili lidé ročně mezi 20 000 až 40 000 nocleženek. Rekordní byl rok 2021, kdy se vybralo 50 000 voucherů. "Projekt rozšiřuje povědomí o lidech bez domova a ukazuje vlnu solidarity ve společnosti. Protože pokud se tisíce lidí rozhodnou podpořit člověka na ulici, tak je to signál, že to s tím českým světem není tak špatné," uvedl Krupa.

Podle ředitel Centra sociálních služeb Karla Larssona Jana Dessenského se díky různým opatření daří značně snižovat počty úmrtí lidí bez domova v zimním období. V Praze je podle něj zhruba 380 lůžek a na zimu se počet navyšuje. V hlavním městě začala také organizace poskytovat služby 24 hodin denně pro lidi staršího věku nebo lidi s potřebou doléčení. Těm zajistí i pomoc lékaře.

Fotogalerie
25 fotografií