Akci připravili přátelé a bývalý tým Schwarzenbergovy prezidentské kampaně. Navázali na jeden z kampaňových motivů od výtvarníka Davida Černého, který se inspiroval sloganem Punk's Not Dead. Na místě tak byly ke koupi placky s nápisem Karel is Not Dead a také speciální víno s punkovou etiketou. 

Akce odstartovala zhruba v 16:20, zahájilo ji duo Foukal & Romanutti, filmař Jan Foukal a hudebník Albert Romanutti z kapely Bert and Friends. Karlovi do nebe poslali dvě písně. Kolem 16:30 se na pódiu objevili moderátoři celého večera Jindřich Šídlo a Světlana Witovská - také v mikinách s nápisem Karel is Not Dead. 

O předlistopadové etapě života Karla Schwarzenberga na pódiu v Lucerna Music Baru promluvil jako vůbec první řečník i jeho blízký přítel Jiří Chmel. „Odešel jsem do Vídně, když jsem byl v Československu odsouzen na 18 měsíců, koncem roku 1982 jsem byl pozván na večírek k Pavlu Kohoutovi. Potkal jsem tam Karla a netušil jsem, že z toho vznikne čtyřicetileté přátelství. Založil jsem ve Vídni klub Nachtasyl a on se stal jeho relativně častým hostem. Největší oslava, kterou jsme tam měli, byla, když odstoupila ta bolševická chátra a to byl zásadní večírek, který nám všem změnil životy. Lidé si tehdy mohli přinést vlastní nápoje, naše zavírací doba neplatila a je to jeden z nezapomenutelných zážitků, které jsem s ním zažil.”

Vondra a Žantovský

O tom, jaké to bylo působit po boku knížete ve funkci kancléře prezidenta, na pódiu v Lucerně promluvili Alexandr Vondra a Michal Žantovský. Společně zavzpomínali, jak je Karel Schwarzenberg oblékal před návštěvou britské královny. Michal Žantovský poznamenal, že má doma dodnes kšandy z oslí kůže, které mu Schwarzenberg pořídil v luxusním londýnském krejčovství.

„Byl to učitel. S revolucí jsme se k minulosti museli postavit zády. A přišel tento člověk a udělal ten most, na který nyní navazujeme. On nás občas pozval k sobě do Alp, naše děti skotačily na lyžích a my chodili na pstruhy. Občas nás bral do takové své místnosti s trofejemi a vyprávěl nám o svých předcích. Je to něco, na co nezapomenu, dalo mi to perspektivu, že nezačínáme od nuly. Učil nás, dneska vlastně učí český národ, jak má vypadat pohřeb,” nechal se slyšet Vondra.

Promluvil také Miroslav Kalousek. „Karel byl zásadový a statečný politik, nebyl to žádný aktivista,“ uvedl a mimo jiné prohlásil, že za vznik TOP 09 může bývalý premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek tím, že v roce 2009 shodil vládu premiéra Mirka Topolánka (ODS). „Je to naprosto typické rozloučení pro člověka, kterým Karel byl. Jsem nadšený, že to uspořádali, a líbí se mi i ten název. S Karlem jsme se sice rozloučili, ale on bude žít dál v srdci a vzpomínkách každého, kdo jsme jej znali a milovali ho. A protože je nás takových hodně, tak Karel bude žít hodně a dlouho,” řekl Blesku.

Dojemná slova dcery

K velkému překvapení všech se krátce před osmou na pódiu objevila také dcera Karla Schwarzenberga Lila. „Dobrý večer, je mi líto že nemluvím česky, ale stojím tady celý večer a je to strašně krásné. Strašně moc vám všem děkuji. Celá tato zkušenost v Praze nádherná a úchvatná. Lidé se ve sněhu řadí, aby se rozloučili s mým otcem, děkuji všem, kdo přišli do katedrály, před ni nebo sem na koncert. Moc vám děkuji Praho, všem moc děkuji!“ řekla dojatě roztřeseným hlasem.

V Lucerna Music Baru vystoupila rovněž Dáša Zázvůrková, Snaha Vosto5', Martin Kyšperský & Marek Doubrava a Monika Načeva & Michal Koval.

Koncert nebyl jedinou aktivitou, která v Lucerně proběhla. V galerii mohli lidé zhlédnout výstavu snímků Schwarzenberga a fotografie se promítaly i v přilehlých prostorách. V kině Lucerna promítali filmy Můj otec, kníže, Chůze lesem a Zle, matičko, zle, Schwarzenberci zde!

Program.
Autor: Karel žije dál

Schwarzenberg, příslušník jedné z nejstarších šlechtických rodin v Evropě, zemřel v neděli 12. listopadu ve Vídni, kde byl poslední dny hospitalizován kvůli dlouhodobým zdravotním problémům. Schwarzenbergova rakev byla vystavena pro veřejnost od středy 6. prosince do pátku v kostele Maltézských rytířů Panny Marie pod řetězem v Praze. Pohřeb se státními poctami se uskutečnil v katedrále svatého Víta na Pražském hradě v sobotu 9. prosince v poledne. „Punková pocta“ v Lucerně na něj navázala.

Fotogalerie
250 fotografií