Děsivé masky, ohně a řinčení řetězy, zhruba tak nějak vypadají akce s čerty krampusy. I letos taková show proběhne v Riegrových sadech a to už 9. prosince. „Již třetí ročník oblíbeného Krampuslaufu v Parku Riegrovy Sady proběhne už v sobotu 9. prosince! Můžete se těšit na průvod několika Krampus skupin z České republiky, Rakouska a Německa,“ zvou organizátoři. A každoročně jsou na podobných akcích vidět rodiny i s opravdu malými dětmi, je to pro ně vhodná zábava?

„Je důležité si uvědomit, že každé dítě je zcela jiné, zatímco jedno, bude výskat radostí, druhé bude brečet rodičům v náručí. Především bych tedy apelovala na rodiče, aby pečlivě zvážili, jestli se chtějí pobavit pouze oni, nebo jestli z podobné show bude mít radost i jejich dítě,“ vysvětluje pro Blesk dětská psycholožka Ivana Popová.

Ale nemusí to být jen děsivý krampusáci, kteří dětem mohou způsobit celoživotní trauma. Vždyť většina z nás v dětství slyšela. „Nezlob, nebo si tě odnese čert,“ „Když budeš zlobit, dostaneš od Mikuláše jen uhlí a brambory,“ a podobné hlášky. Jenže co bylo ještě před 30 lety brané jako normální, od toho dnešní odborníci zhusta odrazují. „Preventivní strašení nemá žádný výchovný efekt. Bohužel i já jsem pracovala za svou kariéru s několika dětmi, kteří následkem strašení od čertů začaly koktat nebo se pomočovat,“ varuje psycholožka.

„Co způsobí, když vám řeknu, že vás odnese čert, a vy mi věříte? Budete se bát. A my chceme vychovávat děti pomocí strachu? To asi nechceme,“ vysvětluje Popová. „Malé dítě se bojí, protože rodičům věří. To se vůbec nemá používat,“ doplňuje.

Samozřejmě není důvod hned celou tradici zavrhnout, je ale potřeba k ní přistoupit s rozumem. „Především by všichni zúčastnění měli být seznámeni s tím, jak celé setkání bude probíhat. To znamená předem si s Mikulášem a spol vyjasnit, co od jejich návštěvy očekáváte a jak by se k dítěti měli chovat. Zároveň doporučuju dítě na návštěvu připravit,“ říká Popová. „Žijeme v době, která je plná stresu, úzkostí a strachu. Není nutné přidávat další,“ doplňuje psycholožka s tím, že každý rodič zná své dítě nejlépe a podle toho by měl návštěvu uzpůsobit.

Video
Video se připravuje ...

Premiérový průvod děsivých krampušáků v Brně si užívali malí i velcí diváci Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
64 fotografií